Ahtisari sa kosovskim Srbima

Specijalni pregovarač UN za status Kosova danas posetio opštinu Lipljan i prvi put razgovarao s tamošnjim kosovskim Srbima.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

15:14

Default images

Meštani su najviše insistirali na pitanjima o bezbednosti, slobodi kretanja i povratku, a Marti Ahtisari je više puta naveo da rešenje većine problema leži u učešću Srba u institucijama. Na pitanje da li postoji plan za zapošljavanje i investiranje u srpsku zajednicu, Ahtisari je rekao da treba prihvatiti ponuđen posao.

"Ako je ljudima ponuđen posao, kao na primer ovde u sudu, oni treba da ga prihvate. Prošlo je vreme u kom smo mogli da govorimo o tome da će država otvoriti radna mesta, ja ne sanjam o tome. To pitanje mora biti isto raspoređeno u različitim zajednicama. Mislim, u stvari, da moramo da radimo na pokretanju privatnih incijativa i stvaranju uslova za tako nešto", rekao je Ahtisari.

Prema najavama, Ahtisari će sutra, poslednjeg dana posete Prištini, održati konferenciju za novinare, a ranije je najavio da će sledeće sedmice u Njujorku podneti izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kofiju Ananu i da će u Vašingtonu razgovarati sa zvaničnicima SAD i međunarodnih finansijskih organizacija.

Nema uslova za razgovore o statusu

Predsednici pet srpskih opština na Kosovu ocenili su da se nisu stekli uslovi za početak razgovora o statusu pokrajine.

Predsednici opština Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana, Štrpca i Novog Brda su se, u razgovoru sa specijalnim izaslanikom UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem u Prištini, založili za što brži početak decentralizacije pre svega policije i sudstva.

"Predložili smo da lokalna uprava bira komandira policije i predsednika opštinskog suda, a da predlog za predsednika okružnog suda daje skupština regiona", rekao je Koordinacionom centru predsednik opštine Leposavić Velimir Bojović.

Srpska delegacija je ponovila da sada ništa nije urađeno na poboljšanju slobode kretanja, da nema povratka raseljenih ni povratka imovine i da su to ključna pitanja koja treba ispuniti pre početka razgovara o statusu Kosova.

Savet Evrope: Potrebna veća zaštita manjina na Kosovu

Savetodavni komitet Saveta Evrope apelovao je da se poboljša zaštita manjina na Kosovu. U izveštaju Komiteta navodi se da se, iako su zakonom definisani visoki standardi, oni često ne odražavaju u realnosti koja je "daleko od hvale vrednih normi i planova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: