Jočić potvrdio navode Insajdera

Ministar policije potvrdio navode u emisiji Insajder o rezultatima istrage o švercu cigareta vođene tokom akcije Mreža.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2006.

13:05

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić potvrdio je posle 10 dana sve navode objavljene u emisiji Insajder o rezultatima istrage o švercu cigareta vođene tokom tajne akcije Mreža 2003. Deo izveštaja o rezultatima te istrage, objavljen u Insajderu, pokazuje da su Marko Milošević, Mihalj Kertes, Jovica Stanišić i drugi državni funkcioneri švercom cigareta zaradili milone maraka.

Sve do danas, ni u MUP-u ni u Specijalnom tužilaštvu niko nije imao odgovor na pitanje šta se desilo s tim izveštajem.

Jočić je u odgovoru ekipi Insajdera potvrdio sve objavljene informacije, između ostalog i onu da je još 8. marta 2004. dobio izveštaj o švercu cigareta. Prema navodima MUP-a, tek godinu i po dana kasnije obavljene su konsultacije sa Specijalnim tužilaštvom, s obzirom na to da se radilo o organizovanoj mreži. Krajem prošle godine zaključeno je da postupci treba da budu pokrenuti pred redovnim sudom, a da bi posle toga krivično gonjenje preuzelo Specijalno tužilaštvo.

Iako je Specijalno tužilaštvo posle emitovanja emisije tražilo kasetu da bi se upoznalo sa informacijama o švercu cigareta, danas se, posle oglašavanja Jočića, ispostavilo da su o akciji mreža obavešteni još u oktobru 2005. Portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da je posle višednevnog upoznavanja predstavnika Tužilaštva sa stanjem predmeta dogovoreno da policija nastavi rad i prikupljanje dokaza. "Kada se završi predmet, dogovoreno je da krivična prijava ili izveštaj budu dostavljeni nadležnom tužilaštvu. To je i učinjeno 10. februara, kada je MUP dostavio izveštaj o švercu cigareta Okružnom tužilaštvu u Novom Sadu", kaže Zorić.

Prema poslednjim informacijama, policijski izveštaj o švercu cigareta od danas je u Specijalnom tužilaštvu, a potom će tužilac odlučiti o daljem postupanju. Niko ni dalje, međutim, nema odgovor na pitanje zašto ni dve godine posle završene istrage nije podignuta nijedna krivična prijava. Zorić kaže da o tome treba pitati policiju. "Tužilaštvo nije pisalo krivičnu prijavu. Ja se ne bih bavio time ko je kriv, niti mislim da je bilo ko kriv", kaže Zorić.

Jočić zaključuje da je predmet ušao u fazu utvrđivanja krivične odgovornosti i da je neprimernena konstatacija da neko nekog štiti. Ipak, posle današnjeg saopštenja ministra policije, u kom on potvrđuje sve navode iz Insajdera i izjave iz Specijalnog tužilaštva, ostaje nejasno zbog čega su 10 dana svi tvrdili da ne znaju šta se dogodilo sa izveštajem o švercu cigareta.

U emisiji Insajder na TV B92 pre 10 dana je objavljen deo izveštaja o rezultatima istrage do kojih je došla policija, a koji pokazuju da su Marko Milošević, Mihalj Kertes, Jovica Stanišić i drugi državni funkcioneri od šverca cigareta zaradili milone maraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: