Mladić (još) nije uhapšen?

Konfuzija oko slučaja Ratko Mladić i dalje traje, Karla del Ponte kaže da je on u Srbiji, a Zoran Stanković nema nove informacije.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2006.

08:35

Default images

AP prenosi reči neimenovanog srpskog bezbednosnog zvaničnika, koji tvrdi da je general Ratko Mladić lociran i da vlasti s njim pregovaraju o predaji. Prirodno je da vlasti javno ne saopštavaju da možda pregovaraju o predaji, rekao je taj zvaničnik: "Vlada nikada ne bi rekla Karli del Ponte, niti lokalnoj javnosti, da otvoreno pregovaraju sa osobom osumnjičenom za ratne zločine".

Navodno blizak akciji hvatanja Mladića, taj izvor Asošijeted presa rekao je da haški optuženik nije uhapšen, već da vlasti pokušavaju da ga ubede da se preda. "Ukoliko se ne preda, učinićemo sve što je moguće kako bismo ga izručili" Haškom tribunalu.

U javnost je juče iz više nezavisnih izvora puštena informacija o lociranju ili hapšenju Mladića, što su mediji preneli, a Vlada juče dva puta demantovala. Iz Vlade danas stiže informacija da nije poznato ko je i zbog čega pustio glasine o hapšenju Mladića, ali da objavljivanje neproverenih informacija šteti državi i da je Srbija u potpunosti opredeljena za ispunjavanje svojih obaveza. Međutim, Vlada Srbije snažno je i juče i danas demantovala takve informacije: "Juče i danas nije bilo posebnih aktivnosti državnih organa u vezi s rešavanjem slučaja Ratka Mladića. Zašto i zbog čega je puštena dezinformacija da je Ratko Mladić lociran, da se s njim pregovara i da je uhapšen i koji su motivi za tako nešto, Vladi nije poznato. Međutim, sasvim je izvesno da svaka dezinformacija oko tog slučaja državi nanosi vrlo ozbiljnu štetu", poručuje se u poruci koju je danas posle podne medijima uputio Srđan Đurić.

Đurić poziva medije da koriste zvanične Vladine izvore i da imenuju izvor na koji se pozivaju, ako je on zaista pouzdan. Govoreći o različitim informacijama u pogledu sudbine Ratka Mladića, Đurić poručuje da svi treba da imaju na umu da takve izmišljotine nisu samo krajnje neozbiljne već da, svima nama, nanose stvarnu štetu.

"Vlada je odlučna da haško pitanje reši do kraja, a dezinformacije indirektno usporavaju uspešan završetak jednog posla koji je u najprečem interesu države i svih građana. Vlada Srbije ima dobru komunikaciju s Haškim tribunalom i Tužilaštvom jer je, u dosadašnjim aktivnostima, bila u punom smislu ostvarena dvosmerna saradnja. Otuda je za Vladu posebno važno da ostane partner kom se veruje i da dezinformacijama ne bude ugrožen njen kredibilitet", kaže se u saopštenju šefa Vladine Kancelarije za saradnju s medijima. Celo saopštenje Srđana Đurića možete videti na sajtu Vlade Srbije.

Povodom informacija o Ratku Mladiću, brifing za novinare stranih medija, koji su sinoć u velikom broju došli u Srbiju, održao je savetnik premijera Srbije Vladeta Janković. Tom prilikom Janković je rekao da se juče nije desilo ništa neobično u vezi sa potragom za haškim optuženicima, uključujući i Ratka Mladića. On je ponovio da je hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske tehničko pitanje i da je politička odluka za to doneta.

"Suočavamo se sa situacijom koja se može nazvati lažnom uzbunom*. Vlada nije u mogućnosti da identifikuje izvore tih informacija koje se lansiraju, ali nema nikakvih sumnji će te dezinformacije imati negativne efekte po interese države i na međunarodnom i na domaćem planu", rekao je Janković.

(* ne "harangom", kako je zbog greške u prevodu stajalo. Izvinjavamo se Vladeti Jankoviću i čitaocima)

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković, koji boravi u poseti Grčkoj, izjavio je danas Beti da nema nove informacije o Mladiću.

Više izvora je za B92 juče tvrdilo da je Ratko Mladić uhapšen u Srbiji.

Direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan od utorka je u Beogradu i učestvuje u razgovorima o odlasku Ratka Mladića u Hag, kaže neimenovan izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Isti izvor napominje da je Andan otišao u Beograd, pošto je Mladić juče posle podne iz unutrašnjosti Srbije prebačen u Beograd. "Mladić odbija da dobrovoljno ode u Hag, a Andan je spreman na to da scenario njegovog hapšenja bude okončan u RS, odakle bi bio transportovan u Hag", rekao je isti izvor Fonetu.

Portparol MUP RS Radovan Pejić kaže da je Andan na službenom putu, ali da ne zna gde.

Portparol EUFOR-a, u BiH, Stiven Maršal demantovao je da je Mladić prebačen u bilo koju bazu međunarodnih snaga u BiH, a i zvaničnici u američkoj vojnoj bazi tvrde da nije sleteo nijedan avion s Mladićem i da nije bilo vanrednih aktivnosti. I Eufor je kasnije popodne demantovao da je bilo bilo kakvih aktivnosti u vezi sa hapšenjem haških begunaaca. U bazi "Orao" i na aerodromu "Dubrava" kod Tuzle sinoć nije bilo dodatnih operacija Eufor-a na hapšenju bilo kog haškog optuženika, izjavio je danas portparol Euforove Multinacionalne operativne grupe (MNOG) "Sever" major Džordž Hartinger.

Mediji su objavljivali informacije da je Mladić uhapšen, da se predao, da je već u Hagu, a pozivajući se na izvore u međunarodnoj misiji u BiH, Beta je objavila da je Mladić lociran na planini Cer, 100 km od Beograda, na granici s BiH. Agencija Asošijeted pres javila je još juče, pozivajući se na neimenovanog bezbednosnog zvaničnika u Srbiji da je Mladić lociran i da vlasti pregovaraju o njegovoj predaji, a isti zvaničnik je rekao za AP da Mladić još nije uhapšen. Banjalučke Nezavisne novine, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, pišu da su premijer Vojislav Koštunica i ministar odbrane SCG Zoran Stanković juče u 13.30 izdali nalog za hapšenje Ratka Mladića, ali on do 18.30 nije krenuo na put prema Hagu.

O pregovorima s Mladićem pišu i beogradski dnevnici. Glas javnosti navodi dve verzije događaja. Prema prvoj, Mladić je uhapšen u 3.30 u beogradskom Bulevaru AVNOJ-a s jednim telohraniteljem, a da je za akciju znalo 11 osoba, uglavnom iz Bezbednosno-informativne agencije, i Amerikanci. Iako se Mladić nadao predaji, nekoliko sati pre dogovorenog vremena on je uhapšen, izjavio je sagovornik lista. Prema drugoj verziji, Mladić je lociran na planini Cer, prebačen u Beograd, gde se pregovara da njegovo prebacivanje u Hag bude izvedeno kao predaja, a ne kao hapšenje. Blic piše da je Mladić precizno lociran i da su u toku direktni pregovori o predaji ili hapšenju.

Del Ponte: Na žalost, na slobodi je

Karla del Ponte
Karla del Ponte, obraćajući se vanredno novinarima u Hagu, rekla je da Mladić nije uhapšen i da se on i dalje nalazi u Srbiji. "Nisu tačni navodi da je Ratko Mladić uhapšen, on ostaje, na žalost, na slobodi, a u Srbiji je sve vreme od 1998. i sve vreme je u dometu vlasti Srbije. On mora biti uhapšen i vlasti moraju intenzivnije da rade na tome", rekla je Karla del Ponte.

Karla del Ponte je izjavila da lažne glasine o hapšenju Ratka Mladića nemaju nikakve osnove. "Nije bilo nikakvih pokazatelja da su u toku pregovori o njegovoj predaji. Sinoć sam stupila u kontakt s vlastima u Beogradu i oni su me uverili da glasine nisu istinite ni u jednom segmentu", rekla je ona. 

Ona je pozvala Evropsku uniju da postavi jasne rokove i saopšti posledice nepoštovanja tih rokova. "Srbija zna da pregovori sa EU mogu biti suspendovani ili čak prekinuti ako Beograd ne ispuni obaveze prema Tribunalu", rekla je Karla del Ponte i navela da je do sada uvek mogla da se osloni na podršku EU, ali da je sada uloga Unije ključna. "Potrebna mi je jača pomoć EU kako bi se Mladić brzo našao u Hagu", poručila je ona.

Nikolić: Nešto se valja

Tomislav Nikolić je danas izjavio da nema saznanja o tome da je Mladić uhapšen. "Međutim, nešto se očigledno valja u vezi s tim. Moj stav prema prisustvu Mladića i Radovana Karadžića u Hagu je i dalje isti, oni u Hagu ne smeju da budu živi. Atmosfera u Srbiji ne sme da se gradi na nagađanjima, a vesti o hapšenju Mladića loše su odjeknule u narodu. Mnogi su juče i sinoć razmišljali šta treba da rade, da li da izađu na ulice, da li se nešto desilo", rekao je Nikolić, prenosi Beta.

"Bojim se da je jučerašnji događaj igra Vlade Srbije, da je to proveravanje i virtuelno hapšenje, da bi se videlo šta će narod raditi i kako će reagovati, a da onda objave ili da je uhapšen ili da se predao ili da je na neki način došlo do rešenja tog problema", rekao je Nikolić.

Dragišić: Vlada verovatno pregovora s Mladićem

Profesor Fakulteta za civilnu odbranu Zoran Dragišić ocenjuje da Vlada verovatno pokušava da napravi dogovor s Mladićem kako bi njegovo hapšenje izgledalo kao predaja. Dragišić je Beti rekao da bi takvim dogovorom bili izbegnuti problemi do kojih bi moglo doći pri njegovom hapšenju jer bi Vlada mogla imati političke probleme ako bi, tokom akcije, neko od vojnika ili policajaca nastradao.

"Medijska buka nije slučajna, neko je namerno plasirao takvu vest. Moguće da se radi i o nekoj vrsti psihološkog pritiska na generala Mladića, ne bi li on odlučio da se preda, a moguće je da je ispitivano javno mnjenje u smilsu reakcije na vest da je Mladić uhapšen. U svakom slučaju, mislim da to nije bilo slučajno", kaže Dragšić.

Stojadinović: Operativno maskiranje?

Prema još jednom tumačenju, Vlada Srbije je plasirala informacije da bi alarmirala Mladića i njegovo okruženje i na taj način ga lakše locirala. Vojni analitičar Ljuba Stojadinović kaže da je to moguće ali ne veruje da bi akcija mogla uroditi plodom.

"Mi smo pritisnuti nekim rokovima i sad je ovo što se događalo u vezi sa informacijom o navodnom hapšenju Mladića u stvari neka vrsta simbioze presije i katarze, jer svi očekuju da se to jedanput dogodi. Mislim da je taj tobožnji događaj, koji još nije obnarodovan ili koji Vlada negira, u stvari rezultat takvog odnosa koji u Srbiji postaje nastran. A naravno da nije nemoguće da čitava ova halabuka bude i deo tzv. operativnog maskiranja u vezi s tim gde se nalazi Mladić i da se proizvede nešto što bi bilo demaskiranje, ali imajući u vidu čoveka s kojim oni imaju posla, ta stvar će ići prilično teško", kaže Stojadinović.

Mladić na naslovnicama strane štampe

Indipendent danas preko cele naslovne strane donosi fotografiju Ratka Mladića, kog naziva Kasapinom iz Srebrenice, uz ocenu da se posle pet godina skrivanja obruč oko njega konačno steže. Londonski list, kako prenosi BBC, citira izjavu ministra odbrane SCG Zorana Stankovića da država više ne može da bude talac jednog čoveka i konstatuje da se Evropska komisija u ponedeljak sprema da predloži prekid pregovora s Beogradom zbog nesaradnje s Hagom.

Gardijan, pozivajući se na svoje međunarodne izvore, takođe piše da se najtraženiji haški optuženik nalazi u Srbiji, gde pripadnici službe bezbednosti s njim vode pregovore. List citira izjavu jednog stranog diplomate da su pregovori definitivno u toku, a da su Srbi pod ogromnim međunarodnim pritiskom da uhvate Mladića.

Dejli telegraf, uz ocenu da je pokazao daleko veći uspeh u skrivanju nego na bojnom polju, piše kako je Mladić tokom čitave decenije posle poraza u Bosni izbegavao pravdu uz pomoć pristalica u vojsci i prećutno odobrenje vlasti Srbije. "Sada je mreža podrške u rasulu, a Mladić je za Vladu Srbije, koja želi da popravi odnose sa svetom, postao ozbiljna neprijatnost", piše list.

Zidojče cajtung pozdravlja nagoveštaje hapšenja Mladića kao dobru vest za Srbiju jer bi izručenje Mladića moglo pomoći Srbiji na putu ka boljoj budućnosti. "Iako se Beograd na taj put odlučio pod pritiskom EU, priznavanje činjenice da je cena tvrdoglavosti previsoka ipak je veliki korak za nacionalistu poput premijera Vojislava Koštunice", piše list, prenosi Fonet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: