Spaljivanje zastava i u Sandžaku

Protesti muslimana izazvani karikaturama Muhameda prvi put održani i u Srbiji, i to u Novom Pazaru.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2006.

10:04

Default images

Više od 1.000 ljudi okupilo se u centru i prošetalo gradskim ulicama, a jedan govornik obratio se okupljenima. On je rekao da su se građani okupili zbog božjeg zadovoljstva i odbrane časti Muhameda. "Gađali su u srce muslimana. Islam poziva na mir, a mi smo se okupili kako bismo pokazali da smo spremni da branimo svoju veru", rekao je on. Na protestu su spaljene zastave Danske i Izraela i hrvatska zastavica.

Islamska zajednica Sandžaka saopštila je da ne stoji iz današnjeg okupljanja.

Demonstracije i u Skoplju

Nekoliko stotina demostranata protest je počelo nakon podnevne molitve u skopskoj džamiji. Noseći karakteristične zelene zastave i izvikujući "Alah je velik", demonstranti su se uputili ka centru Skoplja, da bi ispred tržnog centra Mavrovka, gde je smeštena redakcija dnevnog lista "Vreme", izrazili protest zbog toga što je objavio karikature danskih novina.

Demonstranti, uglavnom mladi ljudi, bacali su grudve snega na prostorije lista koje je obezbeđivalo nekoliko desetina specijalaca. Nakon što su direktor i glavni urednik lista, Aleksandar Damovski i Gjorgji Darbarovski sišli među demonstrante i izvinili se, oni su se mirno razišli. "Vreme" se pre tri dana izvinila svojim čitaocima islamske veroispovesti, uz napomenu da namera nije bila da povredi njihova verska osećanja već da makedonskoj javnosti pokaže šta je izazvalo proteste muslimana širom sveta.

Karikature je preneo i dnevnik "Vest", čiju redakciju policija takođe pojačano čuva. Makedonski mediji javljaju da je protesta bilo i u Tetovu i u Gostivaru, gde su takođe nakon podnevne molitve vernici prošetali do gradskih centara. Još uvek nije poznato ko je organizator protesta, budući da je Islamska verska zajednica Makedonije juče najavila da će organizovati protest idućeg petka. IVZM je žestoko osudila objavljivanje karikatura Muhameda i istovremeno pozvala svoje vernike na miran i i dostojanstven protest.

Inače, makedonska policija od juče pojačano obezbeđuje više ambasada u Skoplju, pre svih norvešku i hrvatsku. Norvežani su, kako je objašnjeno, iz bezbednosnih razloga juče skinuli zastavu ispred zgrade ambasade.

Urednik poslat na odmor

Urednik Jiland postena, lista koji je objavio karikature Muhameda, poslat je na odmor.Fleming Rose je poslat na odmor pošto je izjavio da bi razmotrio objavljivanje i iranskih karikatura o holokaustu.Fleming Rose, urednik kulture Postenu, rekao je sredinom nedelje za CNN da će razmotriti objavljivanje predloženih iranskih karikatura o holokaustu, a novine su kasnije objavile izvinjenje i umanjile važnost njegove izjave.

Fleming Rose je izjavio da mu je žao zbog pogrešne procene, koja se mora pripisati činjenici da je tokom prošla četiri meseca bio pod ogromnim pritiskom i da su ga opsedali danski i međunarodni mediji. Uredništvo je poručilo Roseu da ode na odmor jer niko ne može da shvati pod kakvim se pritiskom on nalazi.

I urednik norveškog lista Magazinet, koji je u januaru objavio karikature Muhameda, izvinio se danas zbog uvrede muslimana. Urednik tog malog lista Vebjern Selbek izjavio je da žali što su 10. januara objavljene karikature koje su izazvale proteste muslimana širom sveta i što nije predvideo koliki će bol i gnev izazvati ta odluka.

"Neodgovornost Zapada"

Karikature proroka Muhameda provokacija su arogantnog i neodgovornog dela Zapada, ocenili Gras i Saramago. Nemački pisac Ginter Gras i portugalski Žoze Saramago, dobitnici Nobelove nagrade za književnost, navode da se radi o svesnoj i planiranoj provokaciji desničarskog danskog lista.

Gras je u intervjuu za španski El Pais podsetio na crteže u nemačkom dnevniku Der Sturmer, koji je u doba nacizma objavio slične antisemitske karikature. Žoze Saramago kaže da ga je zapanjila neodgovornost autora karikatura. "Oni tvrde da je sloboda izražavanja apsolutno pravo, jedino apsolutno pravo koje postoji, dok su sva druga prava relativna. Međutim, kruta stvarnost nameće granice, pa kad bi neki novinar karikaturom ismejao direktora svog lista i napisao da je kreten, pokazao bi da je hrabar, ali verovatno bi završio na ulici", rekao je Saramago.

Gras poručuje da Zapad, čija se štampa izdržava reklamiranjem moćnih firmi koje svojim proizvodima diktiraju mišljenje, nema pravo da se hvali pre nego preispita stanje u vlastitom dvorištu. "Zapad je posle Srednjeg veka prošao renesansu i prosvetiteljstvo kroz bolan proces kojim je izborio slobode, a islamski svet nije prošao taj proces, on je na drugačijem stepenu razvoja. I to treba poštovati", kaže Gras.

Ubijen sveštenik

Jedan katolički sveštenik ubijen je juče u Turskoj, a pretpostavlja se da njegova smrt ima veze s protestima muslimana zbog karikatura Muhameda. Ministar unutrašnjih poslova Turske Abdulkadir Aksu izjavio je da mu je žao zbog ubistva sveštenika iz Italije i napada na slovenačkog sveštenika i izrazio saučešće svim katolicima zbog smrti šezdesetogodišnjeg Andreje Santora, koji je u nedelju ubijen dok je klečao tokom molitve u svojoj crkvi u Trabzonu. Šesnaestogodišnji dečak je optužen za to ubistvo, a svedoci tvrde da je ubica na arapskom izviknuo "Bog je veliki" pre nego što je ispalio dva metka Santoru u leđa. "Nema religijskog, filozofskog ili ljudskog objašnjenja za ubistvo čoveka vere u kući molitve. Izražavam saučešće Santorovoj porodici, voljenima i celoj katoličkoj zajednici", rekao je Aksu.

Grupa mladića u Izmiru juče je napala slovenačkog sveštenika Martina Kmeteca, koji je izjavio da su ga uhvatili za vrat, oborili i zapretili mu smrću, javlja AP. Aksu je ocenio da su napadi na sveštenike napad na Tursku i tražio od građana da ne reaguju nasilno povodom objavljivanja karikatura Muhameda.

"Protesti su vređanje islama, a ne karikature"

Splitski nedeljnik Feral Tribjun danas je objavio fotografije demonstracija u muslimanskim zemljama zbog karikatura proroka Muhameda i ocenio da ti protesti, a ne karikature, predstavljaju vređanje islama. Uz obaveštenje na prvoj strani "Objavljujemo 12 karikatura Muhameda", Feral Tribjun je objavio 12 fotografija demonstranata koji pale zgradu i spaljuju zastave. "Te fotografije vređaju boga i ponižavaju istinske vernike", piše Feral Tribjun, uz ocenu da demonstracije zbog karikatura predstavljaju bogohuljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: