Svedoci: Mašinovođa nije kriv

Tri svedoka u istrazi o železničkoj nesreći kod Bioča potvrdila da mašinovođa nije kriv za nesreću.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.02.2006.

09:09

Default images

"Slobodan Drobnjak je preduzeo sve potrebne mere da bi zaustavio voz od samopokretanja", naveli su svedoci, a preneo njegov advokat Goran Rodić i dodao da je istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović do sada saslušao tri svedoka u tom predmetu.

Prema Rodićevim rečima, istražni sudija je u ispitivanju koje je trajalo šest sati saslušao putnicu Anu Šćekić, konduktera Seada Nikolčevića i dispečara železničkog saobraćaja iz Podgorice Radovana Gogića. "Zadovoljan sam sadržajem sva tri iskaza, koji potvrđuju da je mašinovođa preduzeo sve potrebne mere da obezbedi voz od samopokretanja", kaže on.

Sudija zabranio iznošenje detalja sa saslušanja

Istražni sudija Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović zabranio je otkrivanje detalja sa saslušanja svedoka nesreće. "Zabrana se odnosi na sve osobe koje prisustvuju ispitivanju, počev od mene kao sudije, pa do advokata, tužioca i sudskih veštaka", kaže Radović. On je precizirao da su advokati osumnjičenog mašinovođe Slobodana Drobnjaka otkrili izvesne detalje sa saslušanja svedoka, što može uticati na ostale svedoke.

"Železnica nije optužila mašinovođu"

Izvršni direktor u sektoru Prevoza Železnice Crne Gore Momčilo Rakočević kaže da poslovodstvo preduzeća i posebna komisija za istragu udesa nisu optužili mašinovođu za nesreću. "Železnica nije izašla sa stavom da je mašinovođa kriv, već ljudski faktor. Posada voza nije u potpunosti poštovala predviđene procedure", kaže Rakočević.

Vlada će zatražiti međunarodnu ekspertizu

Crnogorska vlada zatražiće međunarodnu ekspertizu uzroka železničke nesreće kod Bioča. Potpredsednik Vlade Crne Gore Miroslav Ivanišević rekao je da vlada ne sumnja u kompetentnost i stručnost sudske istrage, ali da je "zbog objektivizacije" potrebna i međunarodne ekspartiza. On je kazao da je vlada zatražila informaciju o uzrocima nesreće od Željeznice Crne Gore, što je, kako je naveo, zakonska obaveza tog preduzeća. Takođe, vlada je od Željeznice zatražila i informaciju o poslovanju u poslednjih 12 godina.

Ivanišević je objasnio da vlada traži informaciju o sredstvima koje je Željeznica Crne Gore dobila iz budžeta i kredita, kako bi se uverila da je ulaganje vlade u Željeznicu bilo "adekvatno potrebama održanja sigurne železničke infrastrukture".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: