Ponuda se (ne) prihvata?

Srbija je ponudila UNMIK-u da za naredna dva meseca obezbedi struju za Srbe na Kosovu, ali je ponuda stavljena na razmatranje.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

16:51

Default images

Predsednik Koordinacinog Centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić za B92 objašnjava da je specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN-a za ekonomsku rekonstrukciju Joakimu Rikeru saopštila to rešenje na sastanku, ali da je on to uslovio potpisivanjem ugovora Srba sa KEK-om. Ivić takvo ponašanje tumači kao vrstu ucene, odnosno da UNMIK čeka da Srbi pristanu na njihove uslove.

Sastanak Sande Rašković Ivić i specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za ekonomsku rekonstrukciju, Joakima Rikera protekao je u prilično napetoj atmosferi, jer su obe strane ostale kod svojih tvrdnji. Riker je pokušavao da dokaže da na Kosovu i Metohiju u raspodeli struje nema dikskriminacije na nacionalnoj osnovi, već je reč o pozitivnoj diskminaciji, odnosno da Srbi imaju više struje od Albanaca, dok je Rašković Ivić dokazivala da je situacija potpuno suprotna. Na tom sastanku je dato i konkretno rešenje. Kako je za B92 rekla Sanda Rašković Ivić UNMIK-u je ponuđen poklon u struji za februar i mart za srpske enklave od 50 miliona kilovat časa po mesecu. Ona navodi da su jedini uslovi bili da se struja ne isključuje i ne naplaćuje.

Sastanku sa Sandom Rašković Ivić, ali i sa ministrom energetike Srbije Radomorom Naumovim trebalo je da prisustvuje i kosovski ministar energetike Ethem Čeku. Međutim, kako tvrdi Rašković Ivić, on se nije pojavio ni na jednom od sastanaka.

Sanda Rašković-Ivić je najavila da će predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica uputiti pismo generalnom sekretaru UN sa molbom da nešto učini kako bi srpske sredine na Kosovu imale struju. Ona je rekla da će Tadić i Koštunica možda još večeras uputiti pismo Kofiju Ananu i zatražiti da se UNMIK i institucije Kosova ponašaju u skladu sa rezolucijom 1244.

O situaciji sa strujom na centralnom delu Kosova bilo je reči i na sastanku u Gračanici, koji je organizovao načelnik kosovskog okruga Srđan Vasić. On je u izjavi KIM Radiju rekao da je na sastanku isključenje električne energije, ali i isključivanje telefona okarakterisano kao unapred smišljen čin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: