Ahtisari: Većina će odlučivati

Marti Ahtisari predviđa da će Kosovo biti nezavisno, jer će tako odlučiti većina stanovnika Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2006.

09:42

Default images

"Kontakt-grupa je na sastanku u Londonu postigla sporazum o tome da na kraju stanovništvo Kosova treba da odluči o tome kako će izgledati budućnost Kosova. Devedeset odsto čine Albanci - pa šta mislite kako će da odluče", rekao je specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova za nemački nedeljnik "Špigl", da uoči početka pregovora o decentralizaciji u Beču.

On je rekao da su odrednice jasne i da je "međunarodna zajednica odlučila da sadašnji status ne može da i dalje ostane". Izaslanik UN je takođe naveo da Beograd ne može da računa da će ostvariti svoje političke i ekonomske nacionalne ciljeve, ako ne sarađuje na odgovarajući način u rešavanju statusa Kosova.

On je rekao da "u pregovorima postoje dva odvojena, istovetno značajna dela", od kojih se prvi odnosi na "pitanje decentralizacije, odnosno samoupravu srpske manjine, i pitanja obrazovanja i bezbednosti".

"Drugi kompleks tema tiče se samo Srbije koja ima pravo na mesto u Evropi. Reč je o nacionalnim ciljevima Srbije: članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u i o ekonomskom aspektu. Sve to sa Kosovom nema veze, izuzev u jednom slučaju. Ako Beograd ne sarađuje na rešavanju pitanja Kosova, to će imati negativne posledice po ciljeve Srbije", istakao je Ahtisari.

Na najave iz Beograda da će postaviti zahtev za preispitivanje granica Bosne i Hercegovine, ako Kosovo postane nezavisno, izaslanik UN je rekao da je "odgovor na to jednostavan: ko se ne pridržava pravila igre, može da zaboravi svoje sopstvene ciljeve".

Istovremeno je podsetio da je "dve mogućnosti međunarodna zajednica odlučno isključila: povratak na situaciju pre 1999. godine kada je još Milošević bio vlastodržac u Beogradu i podelu Kosova".

Ahtisari smatra da veliku važnost ne treba pridavati ni najavama Srpske radikalne stranke da će Kosovo tretirati kao Istočnu Nemačku i da će ga kasnije ponovo pripojiti Srbiji. "U svakom društvu ima ljudi koji daju lude izjave. Time se ja ne bavim, to je čisto traćenje vremena", rekao je Ahtisari.

Na pitanje kakve bezbednosne garancije se daju Srbima na Kosovu, izaslanik UN je rekao da je "zaštita manjina od ključnog značaja, ali da je sada nema". "Moraće da i dalje postoji nešto kao trupe Kfora, jedino možda pod drugim imenom. Ali svima, takođe i Albancima, mora da bude jasno: bude li bilo koja strana pribegla nasilju, za nju je stvar završena", poručio je Ahtisari.

"Kampanja da se Srbi obeshrabre pred pregovore"

Šef Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije Srđan Đurić smatra da glavni međunarodni pregovarač "pogrešno i neistinito dopisuje" zaključke Kontakt grupe i da nema mandat da prejudicira konačan status Kosova.

Predstavnik kosovskih Srba, Marko Jakšić smatra da se Ahtisari samo uključio u jednu kampanju koja se u međunarodnoj javnosti vodi već duže vreme, čiji je cilj da obeshrabri građane Srbije i natera ih da odustanu od borbe za Kosovu i Metohiju: "Mislim da je to izjava dosta pristrasna. On nije preneo ceo stav Kontakt grupe, tačno je da u izveštaju stoji da će da se pita narod Kosova, ali u prvom delu se kaže da će se status rešavati na osnovu rezolucije 1244."

"Čudno je da neko ko je pre svega pregovarač i posrednik daje tako izričite izjave. Ali, ta izjava ne predstavlja neko veliko iznenađenje. Poslednje saopštenje kontakt grupe posle sastanka u Londonu izuzetno je dvosmisleno i podložno najrazličitijim tumačenjima. Ostaje da se vidi kako će se Ahtisari i ambasador Roan držati, ako oni budu tu korektni u vođenju pregovora neće biti nekih posebno štetnih posledica zbog ove izjave", rekao je Leon Kojen, savetnik predsednika Srbije.

"Kosovo će biti nezavisno"

Funkcioner Pakta za stabilnost Goran Svilanović kaže da će konačan ishod pregovora o budućem statusu biti nezavisnost. On je ocenio da Srbija nema nikakav suverenitet nad Kosovom i da srpska delegacija na pregovorima treba da pregovara o tome kako da se obezbedi sigurnost i mir za Srbe na Kosovu.

Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, rekao je u emisiji Timofejev na B92 da Skupština Srbije treba da raspravlja o predlozima opozicije da se u slučaju proglašenja nezavisnosti proglasi okupacija Kosova, ali je ocenio da to nije realno rešenje. "Ko bi u tom slučaju bio okupator? Ujedinjene nacije, EU, NATO ili Albanci? Mislim da teško možemo da bilo koga od njih da proglasimo okupatorima", kazao je Svilanović.

Sutra počinju pregovori o Kosovu

Pregovarački tim Beograda i Prištine trebalo bi sutra pre zvaničnog početka pregovora o budućem statusu Kosova da se sastanu u Beču sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za pregovore Martijem Ahtisarijem, javlja Jelena Aleksić, specijalni izveštač B92 sa pregovora u Beču. Predviđeno je da sastanak bude održan pre 9 sati, nakon čega Ahtisari putuje za Njujork, a delegacije Beograda i Prištine sedaju za pregovarački sto.

Uoči dvodnevnog sastanka, čiji će domaćin biti zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan, pregovarači iz Prištine pre dva dana su objavili izmenjen sastav svoje delegacije, koju će predvoditi ministar lokalne samouprave Ljutfi Haziri. Pored Hazirija, u prištinskoj delegaciji biće savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni, koordinator radnih grupa za pregovore Bljerim Šalja i predstavnici Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj i Fehmi Mujota.

Alijansu za budućnost Kosova u delegaciji će predstavljati Ardijan Đini, a Iljber Hisa biće predstavnik reformističke partije Ora. Ministar zdravlja Sadik Idrizi zastupaće ineterese nealbanskih zajednica.

Pregovaračka delegacija je odlučila da umesto Jakupa Krasnićija, koji nije prihvatio da bude drugi kopredsedavajući, u Beč putuje Fehmi Mujota, koji je u vladi u senci Demokratske partije Kosova zadužen za lokalnu samoupravu.

Sastanak u Beču, na kome će srpsku delegaciju činiti politički predstavnici Srba sa Kosova Marko Jakšić, Milorad Todorović i Goran Bogdanović, kao i savetnici premijera i predsednika Srbije Slobodan Samardžić i Leon Kojen, počeće u ponedeljak u 10 sati u bečkoj palati "Daun Kinski".

Drugog dana, na kraju sastanka u utorak popodne, Roan će zajedno sa predstavnicima dve delegacije održati konferenciju za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: