Koštunica: Samo Savet bezbednosti

Vojislav Koštunica razgovarao je sa Džonom Sojersom: Samo SB UN može menjati principe. Sojers: suočite se, uhapsite Mladića.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2006.

08:38

Default images

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je naglasio da su stavovi političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Sojersa o budućem statusu Kosova i Metohije, izrečeni juče u Prištini na razgovorima sa predstavnicima Srba i Albanaca, u punoj suprotnosti sa zvaničnim saopštenjem Kontakt grupe iznetim nakon sastanka na ministarskom nivou 31. januara.

Takođe, Koštunica je ukazao i da su stavovi kojima se prejudicira budući status Kosova i Metohije suprotni osnovnim principima Kontakt grupe usvojenim na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Samo i isključivo Savet bezbednosti ima mandat da menja usvojene principe za razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, istakao je Koštunica.

Krajnje je neprihvatljivo zastupati jednostran i isključiv pristup rešavanju pitanja Kosova i Metohije i to pre nego što su razgovori i započeli. Zbog toga je važno, rekao je Koštunica, da se i Velika Britanija pridržava stavova i principa koje je usvojila Kontakt grupa, odnosno pre svega Savet bezbednosti.

Koštunica je u razgovoru preneo i više puta istaknuti stav da Srbija ima puno poverenje u Savet bezbednosti da će u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije biti u potpunosti poštovani principi međunarodnog prava, a pre svega princip očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Džon Sojers se složio da razgovori o budućem statusu Kosova i Metohije treba da započnu od pitanja decentralizacije, gde treba težiti boljim garancijama bezbednog i mirnog života, kao i povratka prognanih Srba u pokrajinu.

Sojers: Prevaziđite prošlost, uhvatite Mladića...

Direktor britanskog ministarstva inostranih poslova Džon Sojers kaže da prilikom jučerašnjih razgovora sa Srbima u Prištini nije rekao da je Kontakt grupa već odlučila da će Kosovo dobiti nezavisnost.

U izjavi za B92 Sojers je međutim potvrdio da je broj opcija koje se razmatraju veoma ograničen jer povratka na situaciju pre 1999. godine nema, nema ni podele Kosova niti ujedinjenja sa nekom od susednih država.

Na pitanje da li su novinari londonskog Ekonomista ili analitičar Tim Džuda su u pravu kada kažu da će suština razgovora o Kosovu biti razgovori o budućem statusu Srba u nezavisnom Kosovu, Sojers je kazao: "Mislim da je to oblast na koju ljudi u Beogradu s pravom treba da se koncentrišu. Kakav će biti položaj Srba na Kosovu? Kako oni mogu biti zaštićeni? Kako da se stvore uslovi za povratak onih koji su bili primorani da odu? Ta šansa je realna. dakle, kako da to urade bezbedno? To su sve važne stvari. Ja sam to jasno rekao pregovaračima iz albanskog tima. Oni moraju da shvate da ako žele da ostvare svoje težnje moraju da rade na tome da nađu način da uključe srpsku zajednicu u budući aranžman".

B92: Postoji teza koja se razvija, a počelo je od američkih diplomata, vi je vidim prihvatate – da srbija mora da plati cenu za greške režima Slobodana Miloševića i da je cena Kosovo - da li je to neki novi princip u međunarodnim odnosima i nije li to u sukobu sa međunarodnim pravom i principima?

Sojers: "Svaka zemlja mora da prihvati svoje nasleđe iz prošlosti. Pogledajte kroz šta je prošla posle 1945. Nemačka – to prevazilaženje grozne prošlosti koju je Nemačka imala, represije nad Jevrejima – nasilje i rat koji su vođeni u ime Nemačke i 1914. i 1939. Pogledajte šta se desilo u Mađarskoj posle Prvog svetskog rata kada je nastala. Svaka zemlja mora da prevaziđe prošlost pre nego što prigrli budućnost. To je težak zadatak. Hrvatska je to završila i vi ćete kroz to da prođete ali to je teško. Vi ste i sami izgubili neke lidere u toj borbi, na primer Zorana Djinđića. ali, ne možete nazad a ne možete ni da ostanete zaglavljeni na pola puta ka Evropskoj Uniji i na pola puta suočavanja sa prošlošću. Morate da se pozabavite tim nasleđem – da se pozabavite onim što se desilo na Kosovu, onim što je rađeno u Bosni u ime Srba i konačno da uhapsite generala Mladića. Kada se to završi put ka budućnosti biće otvoren".

Kompletan intervju sa Džonom Sojersom možete čuti u sredu, 8. februara, u Kažiprstu Radija B92 od 9.30 i videti na TV B92 u 13 časova u okviru Proces TV-a.

Reakcije

Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen izjavio je da za Srbiju ni izdaleka nije prihvatljivo ono što Džon Sojers vidi kao "praktično jedino rešenje kosovskog problema". Leon Kojen je gostujući u Vestima TV B92 rekao da ako je za Sojersa pravi predmet razgovora položaj srpske i drugih manjina na Kosovu i Metohiji, "za Beograd pravi predmet razgovora ostaje ono što je tako i definisano - budući status pokrajine": "Gospodin Sojers je kazao da govori u ime Velike Britanije. Poznato je da su mišljenja u Kontakt-grupi veoma različita: na jednoj je strani Rusija, a na drugoj, suprotnoj, Velika Britanija. Svaki stav velike zemlje, uz to članice i Kontakt-grupe, se mora uzeti ozbiljno.  To ne znači da Beograd sa tim stavom mora da se složi i to je Sojersu jasno rečeno danas. Za Srbiju nije ni iz daleka prihvatljivo ono što gospodin Sojers vidi kao praktično jedinu opciju za rešenje Kosovskog problema. Ako je za njega pravi predmet pregovora položaj srpske i drugih manjina, za Beograd pravi predmet pregovora ostaje ono što je kao takvo i definisano, a to je budući status pokrajine. Za nas je bitno da direktni pregovori počnu što pre i da sve opcije budu ravnopravne. Naša opcija ostaje široka i suštinska autonomijama, sa međunarodnim garancijama za albansku zajednicu", kazao je Kojen.

Savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da je politički direktor ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Džon Sojers danas pokušao da ublaži stav koji je juče izneo prestavnicima kosovskih Srba, kao stav Kontakt grupe, da Kosovo treba da dobije nezavisnost. Samardžić je gostujući na RTS rekao da je Sojers danas u razgovoru s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom "taj stav ublažio, ali da je de fakto" to ipak izjavio i to ocenio kao nekorektan postupak britanske diplomatije. Prema njegovim rečima, Velika Britanija "igra neku otvorenu igru pritiska u pravcu nezavisnosti Kosova" i nije u skladu sa ostalim članovima Kontakt grupe, kao ni sa opštim dogovorima da razgovore treba konačno početi. "Umesto da su pregovori počeli, više se vodi politika oko pregovora" rekao je Samardžić.

Vicepremijer Srbije Miroljub Labus ocenjuje da je Sojersova izjava neprimerena. "Ako neko zaista želi da u pregovorama o statusu Kosova dođemo do rešenja onda ne treba unapred određivati krajnji ishod. Postoje dileme u međunarodnoj zajednici o tome kako voditi pregovore o statusu Kosova, a jedno od mišljenja je da Albancima odmah treba obezbediti autonomnost i nezavisnost, pa onda od njih tražiti neke koncesije, a drugo je da treba pokrenuti raspravu o standarima da bi se stiglo do rešenja o statusu. Vlada Srbije se zalaže za raspravu korak po korak i sve može da bude na dnevnom redu, ali izjave poput Sojersove neće doprineti bržem i boljem odvijanju razgovora", rekao je Labus.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se Velika Britanija zalaže za nezavisnost Kosova, ali da taj stav ne dele sve članice Kontakt-grupe i izjavu Sojersa nazvao nastupom koji ne odražava stvarno stanje u Kontakt-grupi, već stav Velike Britanije. "Iz pregovora o statusu Kosova može se izvući nešto ako se bude konstruktivno igralo. Ako bi se neko u Beogradu odlučio da izađe iz pregovora, to bi bilo najgore rešenje", kaže Ivanović.

Aleksejev: Samo prihvatljivo rešenje za obe strane

Ako bi odluka o budućem statusu Kosova već bila poznata onda ne bi bilo svrhe počinjati razgovore, ocenjuje za B92 ambasador Ruske Federacije u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Nikolajevič Aleksejev.

Rusija se zalaže za pregovore, odnosno za pronalaženje rešenja koje će biti prihvatljivo i Srbima i Albancima, kaže ambasador Aleksejev.

Rešenje za Kosovo mora doneti stabilnost u region, kaže ambasador Aleksejev i ponavlja da Rusija insistira na primeni univerzalnih , međbunarodnih principa i na Srbiju. Ambasador podseca da Rusija učestvuje u radu Kontakt grupe gde se odluke donose konsenzusom svih clanica: "Ako se mi i  pre početka razgovora opredeljujemo za status Kosova onda verovatno treba menjati i naziv razgovora. Onda se, znači, neće razgovarati o statusu nego o nekim drugim problemima s tim u vezi", kaže Aleksandar Nikolajevič Aleksejev, ambasador Ruske Federacije u SCG.

Gostujući u emisiji Proces TV, ambasador Aleksejev rekao je da nema osnova da zbog eventualnih različitih stavova Rusija u ovoj fazi ulazi u sukob sa partnerima u međunarodnoj zajednici. Takođe, kaže ruski ambasador, ne treba izjednačavati institiranje Rusije i njenog predsednika Putina na postovanju principa međunarodnog prava i direktnu pomoć Srbiji u razgovorima o buducnosti Kosova: "Pokušaji da se cela situacija predstavi kao pomoć Srbiji ili objašnjenje da Rusija shvata Kosovo kao svoj unutrašnji problem mislim da su neispravni".

U Rusiji takođbe odbacuju tumačenja sa Zapada da proglašenje nezavisnosti Kosova neće biti primenjeno na druge regione u svetu pa i region bivšeg Sovjetskog Saveza, već ga treba postmatrati kao cenu koju Srbija treba da plati za greške režima Slobodana Miloševića. Za ambasadora Aleksejeva takva poruka Moskvi je naivna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: