Komisija za Mobtel: Novo preduzeće

Posle sastanka mešovite Radne grupe Vlade Srbije i Vlade Austrije saopšteno je da je srpska strana ponudila rešenje problema.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2006.

08:31

Default images

Prema informacijama do kojih je B92 došao, oprema koja je založena u kreditima Hipo i Rajfajzen banke u iznosu od 230 miliona evra, a koja je pripala PTT-u Srbije kao i dug prema Eriksonu koji ce isplatiti Martin Šlaf, učesnik pregovora, biće preneta u novo preduzeće koje ce osnovati PTT i austrijski partner. U tom preduzeću PTT bi bio većinski vlasnik sa, kako je predloženo, 80 odsto.

Ovi detalji će se razrađivati tokom naredne nedelje.

To zajedničko preduzeće koje će biti vlasnik opreme i pretplatničkih ugovora biće na tenderu uz licencu za mobilnog operatera. Postoji mogućnost da se tender raspiše već u martu. Kada bude zaključen tender Mobtel bi išao u likvidaciju. Najbolji ponuđač bi istovremeno na međunarodnom tenderu preuzeo i sve korisnike mreže 063.

Prikupljena sredstva na tenderu bi se delila u odnosu 40 odsto za licencu i 60 odsto za opremu i pretplatnike što znaci da bi deo za licencu išao Srbiji a deo za opremu bi se delio sa austrijskim investitorom na čijem je čelu Martin Slaf koji bi pretpostavlja se dobio oko jedne petine tih 60
odsto.

Kada se dobije pobednik na tenderu Mobtel ide u likvidaciju odakle se namiruju dugovi. Sredstva koja se prikupljaju trenutno na računu otvorenom kod NBS plaćaće se porezi, plate i ostali troskovi PTT-a a ostatak će ići u likvidacionu masu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, austrijska delegacija u kojoj su bili potpredsednik Vlade Hubert Gorbah, generalni direktor Mobikoma Boris Nemšić i Martin Šlaf, u ime konzoricijuma investitora, u načelu prihvata predlog.

Do sada, Karić dobio 110 miliona evra

Što se postigne veća cena na tenderu biće više novca i za PTT odnosno državu Srbiju i za austrijskog partnera na čijem je čelu Martin Slaf, koji je nezvanično saznaje B92 potvrdio da nije bio upućen u ugovor koji je Karić napravio s Ekremom Lukom. Takodje za sada Šlaf ne može zbog zabrane po ugovoru sa Karićem da predoči ugovor koji je napravio sa Karićem ali se saznaje nezvanično da je do sada Bogoljubu Karicu isplaćeno oko 110 miliona evra.

Istrage se šire

U istražno odeljenje Okružnog suda u Beogradu stigao je zahtev za proširenje istrage protiv Sretena Karića, zbog sumnje da je izvršio i krivično delo zloupotrebe službenog položaja, saznaje agencija Beta u Palati pravde.

MUP Srbije je raspisao potragu za Sretenom Karićem, jer se nije odazvao pozivu za informativni razgovor. Njegovi advokati su nakon toga rekli da se on nalazi na lečenju u bolnici u Risnu, u Crnoj Gori. Poreska policija je podnela krivične prijave protiv njega i bivšeg rukovodioca Mobtela Olge Žilović zbog sumnje da su izvršili utaju poreza u iznosu većem od 2,8 miliona evra.

U istražno odeljenje stigao je i zahtev za proširenje istrage protiv bivših prinudnih upravnika Mobtela Tatjane Rakas, Branislava Andjelića i Dušana Djordjevića. Rakasova bi tim povodom trebalo da bude ponovo ispitana pred istražnim sudijom 1. februara, a Andjelić i Djordjević 2. februara. Oni se nalaze u jednomesečnom pritvoru u Okružnom zatvoru.

B92 dobio je podatke koji pokazuju da je Mobtel 1999. zaključio ugovor sa Astra grupom sa Devičanskih ostrva o zakupu kontejnerskih centrala za mobilnu telefoniju.

Zakup tih kontejnerskih centrala koštao je milion i 230 hiljada maraka mesečno, a tu sumu je Mobtel plaćao 18 meseci. Posle toga imao je pravo da tu opremu otkupi za jednu marku. Odluka da Mobtel ustupi Astra grupi da posreduje u nabavci opreme doneta je jula 1999. Medjutim, Astra grupa je na Britanskim devičanskim ostrvima registrovana tek u septembru iste godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: