Karakas vs. Davos

U mestu Davos u švajcarskim Alpima počeo je petodnevni Svetski ekonomski forum, a u Venecueli Svetski socijalni forum.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

17:30

Default images

Skup u Davosu tradicionalno okuplja vodeće svetske političare i biznismene, a jedna od vodećih tema ove godine biće liberalizacija svetske trgovine. Paralelno, u Venecueli je počeo Svetski socijalni forum, koji je pre šest godina i pokrenut kao odgovor na skup u Davosu i postojeći globalni ekonomski poredak.

Svetski ekonomski forum nastao je pre trideset pet godina kao skup vodećih evropskih poslovnih ljudi. Forum je od tada počeo da privlači i najviše ličnosti iz svetske politike i biznisa,  dok je spisak tema o kojima se raspravljalo, postajao sve širi. Više od dve hiljade političkih lidera i biznismena biće prisutno ove godine  na forumu,  koji će trajati do nedelje. Nemačka kancelarka Angela Merkel, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, generalni sekretar UN-a Kofi Anan, vlasnik Mikrosofta Bil Gejts i pevač grupe U2 Bono Voks su samo neka od značajnih imena iz svetske politike, biznisa i šoubiznisa, koje će učestvovati u raspravama u Davosu.

Ključne teme ovogodišnjeg foruma, pored rušenja trgovinskih barijera, biće uspon Kine i Indije, stvaranje novih radnih mesta, uticaj tehnologije, promene ekonomskog modela i svetska sloboda i demokratija.

Božidar Đelić, direktor ’’Kredi Agrikol banke’’ za jugoistočnu Evropu, pre dve godine je u Davosu proglašen za lidera budućnosti. Đelić kaže da uticaj ekonomskog foruma svake godine raste: "Ima godina kada je veoma uticajan, na primer prošle godine kada je Toni Bler najavio, a posle je i sprovedeno u delo, smanjenje dugova najsiromašnijim zemljama, a  s druge strane inicijativu u domenu ekologije".

Istovremeno sa održavanjem foruma u Davosu, u Venecueli je počeo trodnevni Svetski socijalni forum, koji predstavlja suprotnost skupu u švajcarskom alpskom centru. Hiljade levičarskih aktivista iz celog sveta, a najviše iz Južne Amerike sinoć je na ulicama Karakasa demonstriralo protiv američkog imperijalizma.

Roberto Lućijano, jedan od brazilskih aktivista na ovom skupu, kaže da je srećan zbog atmosfere u Karakasu: "Sve izgleda kao da se Latinska Amerika napokon budi. Kad se borimo protiv imperijalizma, ja verujem da mi dotičemo poentu. Ovaj događaj je primer toga".

Božidar Đelić kaže da se previše forsira suprotstavljenost Davosa i socijalnog foruma: "Mnogi ljudi koji su bili aktivisti pozvani su u Davos, tako da to nije toliko podeljeno koliko bi to neki hteli da predstave, a sećam se i godine kada je predsenik Brazila Lula prvo otišao u Porto Alegre, a potom otišao u Davos".

Ovogodišnji  socijalni forum bavi se različitim temama kao što su globalizacija, kontrola širenja naoružanja i prava homoseksualaca. Nije slučajno da se ovogodišnja centralna konferencija Socijalnog foruma održava baš u Karakasu. Poznato je da je predsednik Venecuele Ugo Čavez veliki borac protiv američkog imperijalizma i kao takav je idol među siromašnima Južne Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: