Google: Cenzura za tržište Kine

Internet-pretraživač Google blokiraće politički oseljive teme na novom kineskom sajtu.

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2006.

13:06

Default images

Google će tako ispuniti uslov koji mu je Peking postavio za pristup na drugo po veličini svetsko Internet-tržište, a na sličan ustupak pristali su i drugi multinacionalni i domaći akteri na kineskom tržištu. Kineski Internet-sajtovi Sohu.com i Baidu.com, ali i Yahoo.com i Microsoft u Kini rutinski blokiraju politički osetljive sadržaje, poput nezavisnosti Tajvana.

Pretraživač se za sada neće ulaziti u sektore elektronske pošte i blogova u Kini, što je nedavno bio uzrok kontroverzi jer je Peking od pretraživača Yahoo tražio infromacije o korisnicima elektronske pošte, a Microsoft se potom povukao iz sektora usluga bloga u Kini.

Google namerava da se drži podalje i od četovanja, popularnog među Kinezima, pa će ponuditi samo osnovne usluge, a to su veb-sajt, pretraga slika, vesti i lokalna pretraga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: