Jug Srbije: I Srbi traže podele

Srbi s juga Srbije na nedavno usvojenu albansku platformu odgovaraju svojom političkom platformom.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

17:03

Default images

U toj platformi biće zatraženo održavanje referenduma o podeli opštine Bujanovac na najmanje tri nove opštine po etničkom principu. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže da ni albanski ni srpski predlog nije realan.

Odbornik grupe građana u Opštini Bujanovac Trajko Trajković pokrenuće inicijativu o raspisivanju referenduma na kojem bi svi narodi sa juga Srbije, Srbi, Albanaci i Romi, trebalo da se izjasne o novoj teritorijalno-administrativnoj podeli opštine.

Suština inicijative je da se od postojeće opštine Bujanovac formiraju najmanje tri nove opštine od kojih će samo jedna, grad Bujanovac, biti multietnička.

Pre samo desetak dana političku platformu su usvojili Albanski odbornici sa juga Srbije u kojoj se za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa traže političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja Kosovu. Platforma je kod bujanovačkih Srba izazvala gnev jer ih Albanci nisu koslutovali, kaže odbornik Trajković: „Ja ne dozvoljavam da neko osvaja moje dvorište i moju kuću i ne dozvoljavam da osvaja moj Bujanovac. Bujanovac je vekovima bio čisto srpski gradić. Šta sad ja da kažem, ako doživim za 20 godina, a u Bujanovcu neće više biti Srba. Da li imam pravo da se borim za svoj grad? Znači ne mogu ja da budem gazda u tvojoj kući, niti ti možeš da budeš u mojoj. Svoj na svome brate, da se ne ljutimo, bolje ćemo živeti kao komšije nego kao braća“, kaže Trajković.

Trajković kaže da će inicijativu izneti već na sledećoj sednici Opštine Bujanovac. On tvrdi da će predstavnici Srba u perspektivi prihvatiti inicijativu, iako njihove partije sa sedištima u Beogradu trenutno smatraju da nije vreme za ovakav referendum. Inicijativu će najverovatnije prihvatiti i jedan deo predstavnika Albanaca, kaže Trajković.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, međutim, ne veruje da će odbornici prihvatiti taj dokument: "Taj predlog nije u funkciji napora koje ulažemo da očuvamo političku stabilnost. Rešenje nije u etničkim podelama u tom regionu, rešenje je u boljem funkcionisanju lokalne samouprave, u učešću svih zajednica u radu lokalne samouprave i u donošenju konkretnih odluka koje se tiču poboljšanja kvaliteta života. Takođe, ako smo rekli za određene zahteve Albanske zajednice da su nerealni onda na isti način treba tretirati i ovaj zahtev, dakle kao nerealan.“    

Ljajić kaže da će i ove godine biti nastavljen proces integracije lokalne albanske zajednice, posebno na jugu Srbije jer učešće te zajednice u pojedinim državnim službama nije u skladu sa njihovim udelom u ukupnom stanovništvu. Uslov stabilnosti tog regiona je i ekonomski razvoj, kaže Ljajić. On dodaje da je formiran poseban ekonomski tim za razvoj juga Srbije, što podrazumeva privatizaciju državnih preduzeća i povećanje broja radnih mesta tokom 2006 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: