Solana dolazi na Kosovo

Razlog dolaska Havijera Solane je, osim prisustvovanja sahrani Ibrahima Rugove, i izbor novog predsednika Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

15:48

Default images

Tim izborom bavi se i prištinska štampa koja navodi da bi predsednik mogao da bude izabran vrlo brzo.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana dolazi u Prištinu, kako bi u razgovoru sa šefom UNMIK-a pokušao da se upozna sa nastojanjima da se, posle smrti predsednika Ibrahima Rugove, obezbedi stabilnost u situaciji kada domaće političke strukture pripremaju izbor novog predsednika.

Zvaničnici u Briselu bliski Solani rekli su agenciji Beta da je važno što će se izbor novog predsednika desiti u parlamentu, kao i da je neophodan sporazum političkih stranaka na vlasti i opozicije oko te ličnosti, jer bi ona vodila i pregovore o statusu Kosova. Za sada se ne pretpostavlja ko bi to bio, ali prištinska štampa piše da bi novi predsednik Kosova najverovatnije mogao biti izabran tokom iduće nedelje, dok iz Demokratske partije Kosova stiže zahtev da se pitanje izbora predsednika Kosova reši u roku od dve nedelje do mesec dana. Štampa u Prištini tvrdi i da ovlašćenja koja je imao Ibrahim Rugova neće imati vršilac dužnosti predsednika Nedžat Daci, što znači da neće biti i šef delegacije za pregovore o političkom statusu Kosova.

Šef američke kancelarije u Prištini Filip Golberg je za Glas Amerike ocenio da je važno da se novi lider albanskog pregovaračkog tima izabere konsenzusom. Goldberg je naveo i da god bude novi predsednik Kosova, statusni proces će se nastaviti.

“Ono što se može uciniti je da se nastavi proces u koji je Rugova duboko verovao, može se uraditi samo ako se lider i šef pregovaračkog tima budu birali konsenzusom tako da se predstojeći pregvori u Beču i statusni proces nastave bez gubljenja vremena".

Što se tiče pregovora o statusu Kosova, šef austrijske diplomatije Ursula Plasnik izjavila je da veruje da početak neće bitno kasniti i da će pregovori biti okončani do kraja godine.

Stabilnost regiona Zapadnog Balkana je i deo naše, evropske stabilnosti i bezbednosti. Zato moramo da iskoristimo sadašnji povoljan trenutak, stvoren početkom pregovora. Stavovi su nam poznati, oni su na stolu, a, uz dobru volju i pozitivno angažovanje, svi moramo da doprinesemo pronalaženju rešenja kroz dogovor svih strana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: