CG: Najmanje 40 poginulo

U iskliznuću voza oko na pruzi Bijelo Polje-Bar, poginulo je najmanje 40 putnika, od čega 5 dece. Povređeno 184 ljudi, od čega 75 dece.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 23.01.2006.

17:31

Default images

Putnički voz koji je saobraćao na deonici Bijelo Polje-Bar sleteo je sa šina oko 16 sati u mestu Bioče kod Podgorice. Uzrok nesreće verovatno je otkazivanje kočnica. Mesto nesreće je teško pristupačno, duva jak vetar, a počela je i mećava. U vozu još bar dvoje ljudi. Srbija i Hrvatska ponudile pomoć, resorni ministar podneo ostavku, a Vlada CG je proglasila trodnevnu žalost.

Prema svedočenju jednog od preživelih, vozu su otkazale kočnice, nakon čega je počeo nezadrživo da ubrzava po opasnoj deonici pruge. Zbog brzine izleteo je sa šina u jednom tunelu, što ga je donekle usporilo, ali nedovoljno da bi sprečilo da voz padne u pedesetak metara duboku provaliju.

Ministar saobraćaja Andrija Lompar podneo je ostavku na tu funkciju, navodeći da mu je žao što se ova tragedija desila za vreme njegovog mandata i da se mora osetiti odgovornim. On je kazao da je preliminarne informacije pokazuju da je do nesreće došlo zbog kvara na kočionom sistemu na lokomotivi i da uzrok nije dotrajala infrastruktura. Ostavku je podneo i direktora Željeznica Crne Gore Ranko Medenica.

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović je kazao da se akcija spašavanja nastradalih nastavlja i tokom noći i da spasioci trenutno pokušavaju da iz olupina voza izvuku još dva nastradala.

Potpredsednik crnogorske Vlade Miroslav Ivanišević je kazao i da nema opravdanja za izgubljene živote, a upitan da li je cela vlada trebalo da podnese ostavku on je kazao da se železničke nesreće dešavaju i u znatno razvijenim zemljama koje imaju razvijenu infrastrukturu, a da je crnogorska vlada mnogo uložila u razvoj saobraćajne infrastrukture.

U Crnoj Gori vlada muk i neverica, javlja za B92 specijalni izveštač Srđan Janković. Mnogi građani su i dalje ispred Kliničkog centra, gde čekaju vesti o svojim najbližima. Do 20 sati su ekipe prevozile povređene u podgoričku bolnicu, a tek posle su prevoženi oni kojima nije bilo spasa. Dežurne spasilačke službe su ostale na licu mesta u želji da dođu do još najmanje dva tela, koja su naknadno primećena, a zarobljena su u olupinama vagona. Nemoguće je prići platformama ispod vagona gde postoji još sto metara izuzetno strme litice gde postoji mogućnost da bude pronađeno još nastradalih. 

Ivanišević je ranije izjavio da je u vozu bilo blizu 200 putnika. Istražni sudija Osnovnog suda u Podgorici je potvrdio da je voz koji je saobraćao na relaciji Bijelo Polje-Bar sa četiri vagona sleteo u provaliju duboku oko 50 metara kao i da je u vozu bio veliki broj dece koji se vraćao sa skijanja. U akciji spasavanja učestvuje oko 330 pripadnika MUP-a i kompletna hitna pomoć.

Sada već bivši ministar saobraćaja Andrija Lompar je ranije rekao je da su angažovane sve raspoložive spasilačke ekipe i kola hitne pomoći, ali da izvlačenje putnika otežava jak vetar koji od podne duva u kanjonu Morače. Na mesto nesreće su došli i crnogorski predsednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović.

Televizijske stanice u Podgorici prekinule su redovni program i emituju vanredne vesti o železnickoj nesreći kod Bioča. Šef spasilačke jedinice crnogorske policije Goran Begović rekao je da će ta jedinica učiniti sve da pomogne unesrećenim putnicima. 

Iz Kliničkog centra u Podgorici su apelovali na rodbinu pokretnih pacijenata da dođu po njih kako bi se oslobodili ležaji za ranjene putnike. Crnogorsko Ministarstvo zdravlja je pozvalo dobrovoljne davaoce krvi da se jave Centru za transfuziju podgoričkog Kliničkog centra. Ispred Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici u redu čeka oko 500 dobrovoljnih davalaca krvi, koji su se odazvali apelu za pomoć povređenima.

Srbija spremna za pomoć

Borba za živote (TVCG)
Vanredna sednica Vlade Srbije, posvećena teškoj železničkoj nesreći u Crnoj Gori, biće održana sutra u 13 sati, rekao je večeras agenciji Beta direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić. Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je sa predsednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem i ponudio mu svu neophodnu pomoć u akciji spasavanja i zbrinjavanja nastradalih u železničkoj nesreći kod Podgorice. Ministar odbrane Zoran Stanković otputovao je na mesto nesreće. Odmah posle nesreće, resorni ministri Dragan Jočić i Tomica Milosavljević razgovarali su sa kolegama iz Crne Gore i stavili im se na raspolaganje i ponudili sve što je u ovom trenutku neophodno.

Vlada Srbije dala je nalog bolnicama na svojoj teritoriji da budu spremne za eventualni prihvat povređenih i bolesnika iz Crne Gore.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i ponudio mu pomoć Srbije u zbrinjavanju povređenih u teškoj železničkoj nesreći u mestu Bioče, rečeno je FoNetu u kabinetu predsednika Republike. Tadić je večeras dao krv za povređene i pozvao građane Srbije da učine isto.

Predsednik SCG Svetozar Marović dobio je večeras telegram predsednika Hrvatske Stjepana Mesića sa izrazima saučešća povodom teške železničke nesreće u Crnoj Gori: "Potresen vešću o tragičnoj železničkoj nesreći u kojoj je nastradao veliki broj vaših građana, primite u moje lično ime, i u ime svih građana Hrvatske, izraze najdublje sućuti", navodi se u Mesićevom telegramu.

Inače, svi hrvatski elektronski mediji su tragičnu vest objavili kao prvu u informativnim emisijama. Kliničkom centru Crne Gore pomoć u lečenju povređenih putnika ponudila je uprava Bolnice u Dubrovniku, prenela je Televizija Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: