U akciji oko Žepe niko nije uhapšen

U velikoj akciji MUP-a Republike Srpske na području Žepe nije pronađen haški begunac za kojim se tragalo.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2006.

11:05

Default images

Ipak prema rečima policijskih zvaničnika u akciji su pronađeni "određeni tragovi" koji bi mogli koristiti u daljoj istrazi. Direktor MUP-a Repulike Srpske Dragomir Andan izjavio je da se tragalo za jednim od dvojice najtraženijih haških optuženika.

Akcija MUP-a RS-a u području Žepe počela je jutros u 4 sata. Direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan kaže da je akcija izvedena na osnovu obaveštajnog podatka dobijenog tokom vikenda od jedne vrlo ozbiljne bezbednosne agencije, da bi jedan od dvojice najtraženijih haških optuženika trebalo da se nalazi na području Žepe: “U poslednje vreme smo došli do određenih obaveštajnih podataka da se jedan od dvojice najtraženijih haških optuženika nalazi na prostoru reona Žepe i planine Veliki Žep. Mi samo isplanirali, protekle sedmice smo napravili detaljan plan i jutros oko 4 sata smo išli u proveru tih obaveštajnih podataka. Prema ovome što sada raspolažemo obišli smo nekoliko lokacija koje su naznačene u tim obaveštajnim podacima, izvršili smo dakle provere i došli smo do podataka da već duži period u tim objektima koji su bili u obaveštajnim informacijama niko nije dolazio niti se iko tamo nalazio”.

Iako nije pronađen haški begunac za kojim se tragalo, policija Republike Srpske došla je do određenih tragova koji bi mogli biti korisni u daljoj istrazi. U akciji nije bilo pružanja bilo kakvog otpora. Prema još nepotvrđenim informacijama MUP RS je haškog begunca tražio u Han Pijesku, tačnije u Asimovoj  pećini, a mediji su tokom dana objavljivali nezvanične informacije da se traži Ratko Mladić. Akciju, koja je završena oko 3 popodne, nadgledali su pripadnici EUFOR-a i evropske policije u BIH.

Područje Žepe je slabo naseljeno i nalazi se u blizini Crne Rijeke, gde je tokom rata bilo sedište Glavnog štaba Vojske RS.

Prema saznanjima B92, policija Srbije i Republike Srpske je na Srpsku Novu godinu, u noći između 13. i 14. januara, blokirala potez na reci Drini od Ljubovije, preko Bratunca, do Bajine Bašte.

Fingirana predaja?

Moguće je da će Ratko Mladić postići dogovor o predaji Tribunalu u nekoj stranoj zemlji, navodi izvor iz Tribunala. Blic piše, pozivajući se na izvor uz Haškog tribunala, da je sasvim moguće da Vlada Srbije s Mladićem pregovara o materijalnom obezbeđenju svoje porodice za pet miliona dolara, a da je u pregovore uključena i jedna država. Ne precizirajući o kojoj zemlji je reč, isti izvor navodi da je moguće da se pregovara i o prebacivanju Mladića iz Srbije u neku zemlju kako bi se tamo predao ili bio uhapšen. Taj model je primenjen pri hapšenju hrvatskog generala Anta Gotovine, koji se, prema tvrdnji pojedinih hrvatskih medija, još u junu prošle godine dogovorio o hapšenju na Kanarskim ostrvima.

Isti izvor navodi da je Vlada Srbije prinuđena da traži pomoć haških obaveštajaca u hvatanju Mladića i da će pri narednom susreta s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte u Beogradu dati zvaničnu saglasnost za formiranje zajedničkog tima haških i domaćih obaveštajaca u lociranju Mladića.

Artmanova: Mladić u Srbiji, a ne u BiH

Predstavnica Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman ponovila je danas da se general Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, nalazi u Srbiji, a ne u Bosni.

Upitana na redovnoj konferenciji za novinare u Hagu da li ima informacije o današnjoj potrazi policije Republike Srpske za Mladićem u okolini Žepe, Artmanova je odgovorila da "nema komentar", zato što Tužilaštvo "ne dobija povratne informacije". "Prema svim informacijama kojima raspolažemo, Mladić je u Srbiji, a ne u BiH", rekla je ona.

Potvrđujući da će glavna tužiteljka Karla del Ponte početkom februara posetiti Beograd, Artmanova je precizirala da će tema razgovora sa zvaničnicima Srbije biti "preostala nerešena pitanja - pristup dokumentima koji smo tražili i šestorica begunaca, od kojih su petorica, po našim informacijama, u Srbiji".

Del Ponteova će, rekla je Artmanova, sutra posetiti Brisel i razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Japom de Hop Sheferom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i komesarom za proširenje EU Olijem Renom. Florans Artman je naglasila da će glavna tužiteljka obavestiti zvaničnike EU o "kvalitetu saradnje Srbije" sa Tribunalom, primećujući da vlasti u Beogradu nisu uhapsile nijednog optuženog od izručenja pukovnika Ljubiše Beare, u oktobru 2004. godine.

Vojska počela da traga za Mladićem

Vojna tajna služba aktiviraće sve mere praćenja i prisluškivanja nad članovima porodice bivšeg komandanta armije bosanskih Srba Ratka Mladića, 10 godina pošto je optužen za ratne zločine, piše Blic od četvrtka.

O tome je, kako saznaje Blic, Mladićevu porodicu obavestio ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković.

O ozbiljnoj, ali zakasneloj nameri da se locira Mladić govori i podatak da se u vojsci vodi ozbiljna istraga o lancu ljudi, okupljenih uglavnom u Sektoru za logistiku, koji su na neki način sa njim održavali kontakte. Jedan od onih koji je pod lupom je oficir Vojske SCG Branislav Puhalo, kome je Mladić dao punomoćje za podizanje penzije, tvrdi izvor Blica.

List navodi da je Puhalo pripadnik 46. logističke brigade i da je tokom službovanja u Vojsci Republike Srpske bio Mladićev lični telohranitelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: