Pismo Pajtiću pisao vladika Irinej?

Pismo patrijarha Pavla vojvođanske premijeru Bojanu Pajtiću je napisao vladika bački Irinej Bulović, piše Blic.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2006.

09:38

Default images

Prema neimenovanim izvorima lista Blic, okvirni dogovor vladika bio je da se ukaže na uništavanje svetinja u Vojvodini i apeluje kod državnih organa, ali deo pisma u kojem je za širenje govora mržnje prozvan lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak nije bio dogovoren.

Povod za obraćanje vladika bilo je brutalno uništavanje u selu Grabovo 4. decembra 2005. godine, kada su tri osobe oštetile crkvu Svetog arhangela Gavrila. Nijedan od vladika, međutim, nije rekao da treba prozvati i napasti Čanka.

Isti izvor je naveo i da to što je pismo pisao vladika bački, a ne patrijarh, nije kršenje crkvenih pravila, jer je uobičajeno da saopštenja piše neki od vladika.

Čanak je najavio podnošenje krivične prijave protiv N.N. lica, tražeći da se proveri uloga, izvesnog Stokanovića, činovnika u kabinetu vladike Irineja.

"Patrijarhovo pismo Pajtiću je autentično"

Sekretar Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve i glavni i odgovornik urednik Informativne službe SPC Dušan Stokanović kaže da je pismo patrijarha Pavla autentično. Stokanović je za novosadski Građanski list rekao da je bespredmetno raspravljati o autentičnosti pisma koje je objavljeno na sajtu SPC, jer je to dovoljna potvrda autentičnosti pisma.

Šef kabineta predsednika Izvršnog veća Vojvodine Ranko Mišković rekao je za novosadski Dnevnik da u kabinet Bojana Pajtića još uvek nije stiglo originalno pismo patrijarha Pavla, već samo kopija, koja je poslata faksom. Mišković je kazao da ta kopija sadrži pečat SPC i potpis, iz kojeg se ne može razaznati da li je to zaista patrijarhov.

Irinej: Nisam pisao pismo

Kancelarija episkopa bačkog Irineja demantuje da je on autor pisma Pajtiću. Oni navode da je episkop Irinej video to pismo patrijarha Pavla, odnosno Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, tek po njegovom objavljivanju na zvaničnom sajtu Informativne službe SPC. Iz kancelarije ocenjuju da se u javnosti "namerno iznose neistine na račun SPC, njenog episkopata, klera i vernika, a sve u apsurdnom cilju odbrane onih koji ne žele da prepoznaju govor mržnje uperen protiv SPC i srpskog naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: