"Jednocifrena inflacija nerealna"

Stručnjaci Ekonomskog instituta kažu da će projekcija jednocifrene inflacije za 2006. biti teško ostvariva.

Izvor: FoNet

Utorak, 10.01.2006.

14:00

Default images

Oni objašnjavaju da bi uporno insistiranje na obaranju inflacije moglo imati štetne posledice na privredni rast jer je težište stabilizacije cena na sve restriktivnijoj monetarnoj politici.

Urednik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" Stojan Stamenković rekao je da su poskupljenja lokalnih monopola, odnosno komunalnih i saobraćajnih usluga, uticale s više od 50 odsto na ukupan rast cena u decembru. "Kada se tome dodaju i sezonska i poskupljenja cigareta, taj udeo na ukupan rast inflacije je čak 80 odsto", kaže Stamenković i objašnjava da država i kreatori monetarne politike nisu još ništa učinili na suzbijanju monopolskog tržišta kao jednog od najvećih izvora inflacije.

Govoreći o ekonomskim bilansima u protekloj godini, Stamenković je rekao da su procene Republičkog zavoda za statistiku o rastu industrijske proizvodnje 1,3 odsto i bruto društvenog proizvoda 6,5 odsto u 2005. preterane. On je ocenio da je realnije očekivati da će se industrijska proizvodnja zadržati na istom nivou kao i prethodne godine, ili da bi taj rast mogao biti oko 0,5 odsto, dok bi bruto društveni proizvod imao rast od oko 5,6 odsto.

U 2006. je realno očekivati da će bruto društveni proizvod imati rast od 3,5 do četiri odsto, a ne pet, kako je najavljeno, zaključio je Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: