Ističe rok za povezivanje staža

Ministarstvo rada objavilo je da 14. januara 2006. godine ističe rok za podnošenje zahteva za povezivanje staža.

Izvor: B92, Glas javnosti

Četvrtak, 05.01.2006.

13:22

Default images

Građani kojima poslodavci godinama unazad nisu uplaćivali doprinose, ali i sami poslodavci, mogu da podnesu zahtev za povezivanje staža za sebe ili zaposlene. Zakonom o povezivanju staža, koji je počeo da se primenjuje 14. oktobra, svima kojima doprinosi nisu uplaćivani, kao i onima koji imaju "rupe" u stažu, omogućeno je da im država to nadoknadi.

Prema mišljenju stručnjaka, neće se baš svi odlučiti za ovu varijantu, jer će se zaposlenima doprinosi isplaćivati po najnižoj osnovici, što znači da postoji mogućnost da oni koji su imali visoke i pristojne plate, dobiju znatno niže penzije.

Pravo da podnesu ovaj zahtev imaju sva lica koja su radila kod poslodavca u društvenom ili privatnom sektoru u periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 2003. godine. Zahtev mogu podneti i svi osiguranici zaposleni ili nezaposleni koji smatraju da im u tom periodu nije uplaćivan doprinos. Za ostvarivanje ovog zakonskog prava, međutim, nije dovoljno samo to da je neko bio u radnom odnosu, već i da ga je poslodavac prijavio na osiguranje.

Radnici firmi koje su u propisanom roku otišle u stečaj ili likvidaciju, kao i oni koji su se zaposlili u nekom drugom preduzeću, ili u su međuvremenu penzionisali, moraće penzijskom fondu sami da podnesu zahtev za povezivanje staža.

Za lica koja su i dalje u radnom odnosu zahtev za povezivanje radnog staža podnosi poslodavac. Ukoliko poslodavac ne podnese zahtev, zaposleni mogu podneti zahtev lično.

Više o uputstvu za povezivanje staža, koje je izdalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: