Slučaj Mob(ikos)tel: Pravni aspekti

Potraživanje države od Mobtela za dividende u iznosu od 52 miliona evra biće naplaćeno iz tekućih prihoda kaže Mlađan Dinkić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.01.2006.

08:28

Default images

Prihodi dnevno iznose milion evra i sada se slivaju na poseban račun trezora. Ostatak do 700 miliona evra izgubljene dobiti, koliko je procenio PTT Srbije, mora da se dokazuje na sudu i naplati prinudno, uključujući svu pokretnu i nepokretnu imovinu dužnika.

U prvoj polovini godine Vlada će raspisati međunarodni tender za dodelu licence za mrežu 063, na kome može da učestvuje i Martin Šlaf. Vlada Srbije ne zna da li je on i koliko platio Bogoljubu Kariću preduzeće BK Trejd iz Moskve koje je kupio: "Ukoliko su Austrijanci najavili tužbu ona može biti samo protiv onoga sa kojim su sklopili ugovor. Ako su ga uopšte sklopili, sklopili su ga sa Karićem. Naravno da vlada nema ništa protiv da oni tuže Karića jer očito da su kupili mačku u džaku".

Ministar finansija u Vladi Srbije kaže da je pokretanje pitanja odgovornosti nadležnih u PTT-u ili državnih organa zato što Karić nije sprečen da državu ošteti za 700 miliona evra, u nadležnosti ministra policije i ministra pravde. Njegov je zadatak da bar deo novca sada naplati. Novinare je zanimalo i šta se čekalo do sada i da li će se vlada obračunati i sa ostalim tajkunima ukoliko su oštetili državu: "Meni je žao što to nismo uradili 2001. 2002. 2003. i 2004. ali sam ponosan što je to vlada u kojoj sedim to sada uradila koja je konačno rešila da ne dozvoli da se bilo ko bogati na njen račun. U Srbiji ne postoji nijedan drugi tajkun koji se od 2000. do danas bogati na račun države kao što je to bio gospodin Karić. Kažem 'bio', pošto je to sada prošlost".

Dok oligarsi slušaju i ne ugrožavaju vlast dotle mogu da se bogate, kaže novinar Petar Popović, poznavalac prilika u bivšem Sovjetskom Savezu. U suprotnom, tajkune može da zadesi sudbina Hodorkovskog, koji je sada u zatvoru u Sibiru jer se sukobio sa Putinom zbog namere da svoju naftnu kompaniju proda Amerikancima.

Drugi ruski oligarh Abramovič ostao je pošteđen jer je svoju naftnu kompaniju pristao da proda državi. Isti princip važi i u Srbiji: "U srbiji pola licnosti koje mi vidimo nas ceni mislim da su samo reprezenti pravih vlasnika nad Srbijom a mislim da je prva generacija tih vlasnika nad Srbijom koji Srbiju zamišljaju kao svoj posed odnegovana u vreme Miloševića".

Popović ukazuje i na sličnost izmedju Jeljcina i Miloševića. Obojica su stvorila svoje tajkune, koji su ih podržavali, a za uzvrat dobijali priliku da se obogate pljačkajući državu.

Karićevi advokati: Nema osnova za krivično gonjenje

Advokati Bogoljuba Karića tvrde da po zakonu nema osnova za njegovo krivično gonjenje zbog pokušaja podmićivanja poslanika.

Opštinski sud u Novom Sadu saopštio je, s druge strane, da je 30 decembra podnet zahtev za sprovođenje istrage protiv Karića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo davanja mita, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Karićevi advokati smatraju da ako tužilac goni Bogoljuba Karića, za isto krivično delo moraju da odgovaraju i funkcioneri DSS-a Dejan Mihajlov i Miloš Aligrudić jer su pokušali da podmite bivšeg poslanika te stranke Spasoja Đokovića.

Kako piše u saopštenju Opštinskog suda, za ovo krivično delo zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Sud navodi da će o daljem toku ovog postupka javnost biti obaveštena kada za to budu ispunjeni uslovi koje predviđa Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a do tada će sve informacije u vezi sa ovim predmetom biti nedostupne.

Karićev advokat, smatra da, ako je nudio novac Vlaoviću, Karić nije počinio krivično delo jer prelaz u drugu stranku ne spada u domen zloupotrebe ovlašćenja, nego privatne odluke: "Dođi kod mene daću ti milion evra, pokloniću ti nalepđu kuću koju možeš da zamisliš, ali pređi kod mene iz stranke DSS. Ja nisam izvršilac krivičnog dela, jeste to službeno lice ali moje nuđenje poklona nije bilo usmereno da on iz okvira svojih ovlašćenja uradi neku radnju koji ne sme da izvrši ili ne uradi radnju koju je morao da izvrši", kaže Slobodan Šoškić.

Šoškić smatra da ako Tužilaštvo goni Karića, mora da goni i Mihajlova i Aligrudića za isto krivično delo.

Šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije, Miloš Aligrudić, smatra da su Šoškićeva odbrana svog klijenta i najava podnošenja prijave protiv njega „obična budalaština": "Što se tiče Bogoljuba Karića svi znaju da on ima veliki novac a o poreklu i da ne pričamo, a ja novac nemam. Prema tome prosto nikada nisam u životu pokusao nekog da podmitim a sve i da sam tako šta i izgovorio gospodinu Đokoviću to ne bi imalo smisla iz prostog razloga jer to ne bi mogao ni da ispunim".

Inače, idalje se na zna kada će se Karić vratiti u zemlju kao ni to gde se on tačno nalazi: "Imam jednu profesionalnu opreznost i kada sam radio sa kriminalcima koji su bili svojevremeno u inostranstvu bežeći od naših organa gonjenja. To je jedan oprez moj da nikad ne pitam gde je zbog toga što, pretpostavljam da mogu da me prisluškuju a i sa druge strane i što neću da imam teret da za slučaj da se moj klijent koji nije želeo da mi kaže gde je na moje interesovanje izjasni tako da je budem razlog njegovog lociranja".

Šoškić, međutim, i pored toga što ne želi da zna gde mu se klijent nalazi, on kaže da mu savetuje da se odazove sudskom pozivu kad mu bude upućen.

Tim MUP-a ušao u Mobtel

Specijalni tim MUP-a Srbije za privredni kriminal ušao u Mobtel i počeo istragu o poslovanju te kompanije, javlja RTS.

Slučaj Mob(ikos)tel ušao je u fazu tužbi i najava tužbi. Javno preduzeće PTT Srbija podnelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg generalnog direktora Mobtela Patrika Harpura zbog osnovane sumnje da je oštetio PTT kao suvlasnika Mobtela za blizu 33 miliona dinara, koliko je kosovski Mobikos ostao dužan Mobtelu po ugovoru o ustupanju licence.

Kako se navodi u saopštenju PTT-a, Harpur taj dug nije ni pokušao da naplati. Krivična prijava je podneta i protiv NN lica, zbog zloupotrebe službenog položaja. "Nepoznati učinioci su, koristeći se službenim položajem i ovlašćenjima i neizvršenjem službene dužnosti odgovornog lica u preduzeću Mobtel i njegovim stranim osnivačem, preduzećem Sistem braća Karić BK trejd iz Moskve, oštetili PTT Srbija za najmanje 700 miliona evra", navodi se u saopštenju.

Advokati: Država duguje Mobtelu

Advokatski tim bivšeg većinskog vlasnika Mobtela Bogoljuba Karića negirao je danas da je Mobtel oštetio državu i naveo da država toj kompaniji i njenim osnivačima duguje više od milijardu evra.

U saopštenju, advokatski tim navodi da je Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o naplati poreza za ekstraprofit od Mobtela i da na osnovu te odluke Vlada Srbije mora da vrati toj kompaniji više od 50 miliona evra.

Oni negiraju da je bivši generalni direktor Mobtela Patrik Harpur zloupotrebio svoj položaj sklapajuću "tipski ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Mobikosom iz Peći", navodeći da su i članovi Upravnog odbora Mobtela iz PTT-a glasali za odluku o otpisu potraživanja Mobtela od Mobikosa.

Negira se i tvrdnja da PTT, odnosno država, od Mobtela nisu dobili ni dinar, jer, kako objašnjavaju advokati Karića, država je sve do davanja licence Telekomu ubirala prihod od 1,5 dinara za svakog korisnika 063 mreže, kao i tri odsto prihoda Mobtela za razvoj fiksne mreže koji se uplaćuje PTT-u.

Austrijanci najavljuju tužbe

Beè
Posle odluke Vlade Srbije o oduzimanji licence Mobtelu, austrijska grupa investitora okupljenih oko biznismena Martina Šlafa zahteva vraćanje oko 250 miliona evra i najavljuje podnošenje tužbi protiv Srbije, javlja Beta. Član austrijskog konzorcijuma koji je vlasnik Mobtela Herbert Kort u izjavi za bečki nedeljnik Njuz kaže da ta grupacija razmišlja o korišćenju svih pravnih mogućnosti protiv Vlade Srbije i da zahteva ozbiljno obeštećenje. "Tražićemo da nam budu vraćeni svota koju smo dali za kupovinu Mobtela i prihodi koje nismo ostvarili i nadoknađena šteta napravljena zbog toga što je država preuzela upravu", kaže Kort.

Bečki nedeljnik podseća da su investitori Martin Šlaff, Herbert Kort i Jozef Taus na leto prošle godine za 250 miliona evra otkupili 51 odsto udela u Mobtelu od Bogoljuba Karića. "Mi smo prodavcu uplatili dogovorenu sumu. Ilegalna akcija Vlade Srbije usledila je iznenadno, pretpostavljam da se radi o izgovoru. Mi ćemo kršenje zakona i bilateralnog sporazuma o zaštiti investicija, sklopljenog sa Austrijom, izneti pred sudove", najavjuje Kort.

Gorbah uputio Beogradu protestno pismo

Austrijski vicekancelar i ministar za infrastrukturu Hubert Gorbah uputio je protestno pismo Vladi Srbije zbog oduzimanja licence Mobtelu, čiji je vlasnik grupa austrijskih investitora na čelu sa biznismenom Martinom Sslafom, saopšteno je danas u Beču.

Kako je austrijskoj novinskoj agenciji APA rekao portparol vicekancelara Karl Ferari-Brunenfeld, Gorbah je u tom dopisu zatražio pojašnjenje pozadine ove vladine odluke i zatražio obezbedjenje investicije austrijskih ulagača. "Oduzimanje licence isto je što i oduzimanje imovine", naglasio je Gorbah u pismu upućenom srpskom premijeru Vojislavu Koštunici, potpredsedniku Vlade Srbije Miroljubu Labusu i ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću 30. decembra prošle godine.

Austrijski vicekancelar je podvukao da postupak srpske vlade predstavlja ogromno kršenje austrijskih privrednih i investicionih interesa, što će uticati na buduće investicije austrijskih preduzeća u Srbiji.

"Zakon, a ne politika"

Zamenik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović kaže da iza odluke Vlade stoji zakon, a ne politički razlozi.

"Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji. Tužba može imati samo ograničen uticaj na ekonomske odnose dve zemljei mislim da je Vlada dobro procenila sve pravne aspekte mera preduzetih protiv Mobtela i da postoji određena pravna argumentacija koja je na strani Vlade i zbog čega je i doneta takva odluka, radi zaštite interesa države u toj kompaniji. Poslednju reč, ako budu podnete određene tužbe, reći će sud ili arbitraže. Možda je određene mere tog tipa trebalo preduzeti i ranije, ali izgleda da su se tek sada stekli svi pravni argumenti za preduzimanje takve akcije", kaže Sekulović.

Karić nije u zemlji

Kao i u svakom ranijem slučaju pokretanja istrage protiv neke njegove firme, Bogoljub Karić ni sada nije u zemlji. Iako je PSS najavio da će se Karić vratiti u Srbiju i obratiti se novinarima, portparol te stranke Dejan Mileković juče je objasnio da je Karić morao ipak da odloži povratak.

"Došlo je do tumbanja raznoraznih karata i rezervacija i svega ostalog. Ja sam se s njim jutros čuo, on nastavlja za Abu Dabi, tamo ima dogovorene susrete s građevinarima, na tom trenutno najvećem gradilištu na svetu. Kada to završi, očekujem da će posle praznika biti u Beogradu. Kada budemo znali datum, s velikim zadovoljstvom ćemo vas obavestiti", kaže on.

A za ćerku jedan posto...

Prema dokumentima u koje je B92 imao uvid, članovi porodice Karić u svom vlasništvu, samo u Beogradu, imaju 37.645 kvadratnim metara nekretnina, od čega je 15.041 stambeni prostor, a 22.604 placeva. Nijedan od stanova i kuća ne vodi se na ime Bogoljuba Karića, a njegova supruga Milanka Karić u vlasništvu ima jedan stan od 34 kvadrata.

Osim Astra simita, turističke agencije, rent-a-kara i drugih povezanih preduzeća preko kojih je familija Karić izvlačila novac iz Mobtela, Karići su ovom preduzeću ustupali i svoje licence.

Na osnovu autorskih prava za davanje imena mobilnim paketima Mobi pro, Mobi Max, Mobi fan, Mobi klub i još sedam drugih, ćerka Bogoljuba Karića Danijela, po ugovoru iz oktobra 2003. godine, ima pravo na 1 odsto dobiti koju Mobtel ostvari od svakog paketa. To godišnje iznosi 100 miliona dinara, ili 8 i po miliona mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: