Insajder: U čije ime su ubijali?

U sutrašnjem Insajderu (TV B92, 21h), po prvi put će biti obelodanjene sve informacije o jedinici Škorpioni.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2006.

16:39

Default images

Nakon što je Tužilaštvo Haškog tribunala pre nekoliko dana podiglo drugu, izmenjenu optužnicu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića zbog ubistva šest srebreničkih Muslimana koje su 1995. u Trnovu počinili pripadnici jedinice Škorpioni, Fond za humanitarno pravo zatražio je da svoju optužnicu izmeni i tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević.

Naime, po optužnici prema kojoj je pred Većem za ratne zločine u Beogradu započeto suđenje petorici pripadnika Škorpiona, navodi se da se radi o paravojnoj formaciji uprkos, kako navodi Fond, činjenicama koje nedvosmisleno govore o tome da je reč o jedinici MUP-a Srbije pod kontrolom Državne bezbednosti.

Pero Petrašević, jedan od pripadnika Škorpiona, 8. septembar 2005., iskaz kod istražnog sudije: "Postavio sam Boci jednom prilikom pitanje čemu to snimanje, jer je Boca bio vidno revoltiran kada je izdao naređenje, znači prepostavljam da je i on dobio naređenje da se to izvrši i pretpostavljam da mu je taj snimak trebao da baš tim što su naredili pokaže da je stvarno izvršeno".

Prema  informacijama kojima raspolaže Insajder, do premeštanja Škorpiona u Bosnu početkom leta 1995. dolazi po naredbi Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Cilj premeštanja te jedinice bio je da se stvori utisak da se nešto sprema oko Sarajeva, kako bi se bosanske snage povukle sa položaja oko Srebrenice. To je dogovoreno na sastanku koji je Stanišić u Dalju imao sa Goranom Hadžićem i Milanom Milanovićem Mrgudom, koji je jedan od idejnih tvoraca Škorpiona. Međutim, optužnicom Tužilaštva za ratne zločine obuhvaćene su samo one osobe koje se vide na snimku. Oni koji su zločin naredili su zaobiđeni.

"Ako analiziramo tadašnje postupke i odgovornost države, to je politički stav, koji nikako ne može da se reflektuje kroz ovo krivično delo", kaže portparol Tužilaštva Bruno Vekarić, dok predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da ta optužnica zaista nikome ne služi na čast: "Jednoga dana biće sigurno analizirana - kako je moguće da je neko napisao takvu optužnicu, a da je Srbija krenula u suočavanje s prošlošću."

U emisiji Insajder koja se emituje u ponedeljak, u 21 sat, prvi put će biti otkriveni svi podaci kojima raspolaže Vojna služba bezbednosti – kako je i zbog čega država formirala takve jedinice. Biće emitovani do sada nepoznati detalji o vezama Državne bezbednosti i Škorpiona, zbog čega su i u čije su ime ubijali i zbog čega su institucije godinama ćutale o tim zločinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: