Slučajevi zlostavljanja dece

Tri slučaja zlostavljanja i ubistva maloletne dece potresla su Srbiju u poslednjih nekoliko dana.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2005.

08:08

Default images

Naime, u ponedeljak je saopšteno da je jedan Beograđanin metalnom šipkom premlatio troje dece svoje bivše žene, a u utorak je, u selu kod Požarevca, očuh na smrt prebio svog jednoipogodišnjeg pastorka. Poslednju u nizu ovih tragedija policija je obelodanila u četvrtak, hapšenjem čoveka koji je seksualno zlostavljao trogodišnju devojčicu, koja je umrla pošto joj je naneo teške telesne povrede.

Mališa Jevtović (31), koji je bio u vezi sa Anom Filipović, osumnjičen je da je u više navrata njenu trogodišnju kćerku odvodio u šetnju na skrovita mesta u Zvezdarsku šumu i dok je majka čekala, seksualno se iživljavao nad devojčicom, udarajući je pritom snažno rukama i nogama po glavi i telu.

Istovremeno, Ana Filipović je grubo kršila svoje porodične obaveze prema kćerki i svesno je stavljala u težak položaj, omogućivši Jevtoviću da se seksualno iživljava nad devojčicom i da je tuče, prikrivajući povrede izmišljenim pričama, navodi beogradska policija. Devojčica je usled povreda umrla, a Jevtović je osumnjičen za krivično delo obljube i protivprirodnog bluda.

Mališi Jevtoviću i Ani Filipović istražni sudija Okružnog suda u Beogradu odredio je jednomesečni pritvor. Jevtovićev advokat, Svetozar Vujačić, rekao je agenciji Beta, da su u istrazi oboje negirali izvršenje dela, rekavši da nemaju veze sa zlostavljanjem deteta. Vujačić je, međutim, rekao i da je Jevtović, dok je bio ispitivan u policiji, kazao da je bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije  MUP-a Srbije i da je imao čin potpukovnika. Advokat je naveo da je Jevtović 1994. i 1995. bio na ratištu, nakon čega se 2000, zbog psihičkih problema i vijetnamskog sindroma, ambulantno lečio u bolnici za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici u Beogradu. Međutim, MUP Srbije demantovao je da je Mališa Jevtović bio zaposlen u policiji. Osumnjičeni Jevtović nikada nije bio u radnom odnosu u MUP-u Srbije, tako da nije mogao da stekne čin potpukovnika policije kako navode mediji, saopštila je policija i dodala da je Jevtović od 1993. zaposlen u Javnom preduzeću "Gradska čistoća".

Mirna Kosanović iz Komiteta pravnika za ljudska prava izražava nadu da će domaće pravosuđe ovo delo ipak okarakterisati kao ubistvo i shodno tome ga i sankcionisati: "Ako poredite jednu krađu za koju učinilac može da dobije godinu ili dve dana, za ovo krivično delo, obljube nad maloletnim licem, takođe bi dobio istu kaznu."

Drugi slučaj: Ubio pastorka

U odvojenom slučaju, Vlasta Petrović iz sela nadomak Požarevca, uhapšen je zbog sumnje da je ubio jednoipogodišnjeg pastorka. Telo deteta pronađeno je zakopano u blizini porodične grobnice Petrovića u Mirijevu, u sanduku za municiju, umotano u najlonski džak. Obdukcioni nalaz potvrđuje da je smrt nastala nasilnim putem, usled brojnih povreda glave i preloma lobanje.

Meštani sela Mirijevo šokirani su ubistvom dečaka, ali kažu da je Vlasta poznat po prekoj naravi: "A one nisu smele, ni majka ni baba, da govore ništa o tome, kao ni njegova majka, jer i sa njom on šta radi to je sačuvaj bože", kaže Branislav Kostić.

Inače, Vlasta Petrović osumnjičen je i za nasilje u porodici nad nevenčanom suprugom Vesnom i njenom majkom Stanom, koje se nalaze na slobodi i protiv kojih se ne vodi nikakav postupak. Mirna Stanojević kaže da je neverovatno da majka nije znala da deteta nema nekoliko dana i izražava sumnju da javnosti nisu prezentovane sve informacije: "Što se majke tiče, ona je u najmanju ruku zanemarila neke svoje porodične obaveze. Ako se u međuvremenu ne ispostavi da je znala, a u tom slučaju bi bila pomagač u izvršenju krivičnog dela."

Najnoviji slučaj nasilja nad maloletnicima dogodio se u Smedeerevu, gde je policija uhapsila Zorana Pavlovića (51) zvanog Šaran, iz Ćirikovca, zbog sumnje da je izvršio obljubu i protivprirodni blud nad maloletnim osobama.

Prema saopštenju policije, Pavlović je obljubio duševno bolesnu maloletnicu D.G.(16) iz Smedereva, s kojom je u više navrata imao seksualne odnose. On je osumnjičen i druge bludne radnje, učinjene 6. jula ove godine u Smederevu, nad maloletnim devojčicama D.A. (8), M.A. (10) i M.A. (12).

Policija je saopštila i da ke Pavlović je od ranije poznat policiji zbog istovrsnih dela i da su protiv njega, u više navrata, podnošene krivične prijave.

Nasilje postoji, ali ga mnogi ignorišu

Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja kaže da nasilja nad decom ima mnogo više nego što smo spremni da kao društvo priznamo i tako nešto obelodanimo: "I meni, kao verovatno i većini ljudi, poseban bes izaziva to ćutanje okoline, rodbine, prijatelja... Ja prosto ne mogu da prihvatim da neko nema pojma šta se dešava s devojčicom, a da žive u istom dvorištu ili zgradi. Znači, mi smo po hiljaditi put zatajili, jer socijalno okruženje mora da prihvati obavezu da prijavi ako primeti bilo šta sumnjivo."

Prema podacima Incest Trauma centra, u 98 odsto slučajeva, počinioci nasilja i zlostavljanja su poznate osobe iz porodice, kao na primer otac, očuh ili usvojitelj. 

Telefon Krizne telefonske službe protiv seksualnog nasilja, koja radi non-stop jeste 011 446 1332.

Tadić: Pooštriti kaznenu politiku

Država mora da pooštri kaznenu politiku prema počiniocima i saučesnicima zlostavljanja u porodici, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić, "duboko je potresen monstruoznim zločinom ubistva trogodišnje devojčice K.J".

"Pozivam nadležne organe, gradjane i javnost Srbije da obrazuju zajednički front u prevenciji i sasecanju ovakvih kriminalnih dela u samom korenu", navodi se u pisanoj izjavi predsednika Srbije.

Obaveza je svih gradjana da reaguju na najmanju naznaku nasilja, posebno nad decom, koje se dešava u njihovom neposrednom okruženju, naglasio je Boris Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: