Mladić ipak bio u "Topčideru"?

List "Danas" je objavio ispovest podoficira VSCG Miroslava D. Petrovića koji tvrdi da je bio u obezbeđenju Ratka Mladića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2005.

09:51

Default images

Petrović tvrdi da su gardisti Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević 5. oktobra prošle godine ubijeni jer su u kasarni "Topčider" videli Ratka Mladića. Petrović kaže da je u junu prošle godine na Topčideru održano savetovanje o bezbednom prolasku Mladića na sever zemlje ili prema Bosni.

U svojoj ispovesti u "Danasu", Miroslav D. Petrović tvrdi da je jedno vreme bio zadužen za obezbeđenje haškog optuženika Ratka Mladića. Prema njegovim rečima, Mladić je u Topčideru boravio u junu i oktobru prošle godine, a tokom juna je u toj kasarni održano i posebno savetovanje o Mladićevoj bezbednosti.

Petrović tvrdi i da je, tokom službe na jugu Srbije tokom 2004, otkrio grupu starešina vojske SCG koji su uključeni u prodaju vojnog i zaplenjenog oružja Albancima, kao i da je vojnik Dragan Kostić, za koga vojska tvrdi da je izvršio samoubistvo u kasarni u Leskovcu, zapravo ubijen jer je bio svedok krađe pištolja iz magacina te kasarne. Petrović dodaje da se u novembru prošle godine predao KFORU, jer mu je, zbog saznanja o ilegalnoj trgovini oružjem, život bio ugrožen. On tvrdi da se trenutno nalazi u statusu dezertera, pod zaštitom američkih vojnih snaga u jednoj susednoj zemlji.

Glavni i odgovorni urednik lista "Danas" Grujica Spasović kaže da je redakcija najveći deo materijala, na osnovu kojeg je tekst nastao, dostavila ministarstvima odbrane i inostranih poslova SCG, zatim ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova Srbije, kao i američkom ambasadoru u SCG. Spasović je rekao da je Petrović prvi put kontaktirao list pre oko mesec dana i da isprva, objašnjavajući to strahom za svoju bezbednost, nije pristajao da mu se obelodani identitet. Izvor, prema Spasovićevim rečima, tvrdi da je samoinicijativno, i bez znanja svojih zaštitnika, rešio da stupi u kontakt s medijima.

Davinić: Posvetićemo najveći značaj

Ministar odbrane Prvoslav Davinić izjavio je da će to ministarstvo "posvetiti najveći značaj" informacijama o ulozi Vojske SCG u skrivanju Ratka Mladića i dodaje da je jutros "od nadležnih službi zatražio" da se ispitaju navodi lista "Danas".

Davinić je potvrdio da je od redakcije "Danasa" dobio detaljnije informacije o kontaktima sa izvorom koji je izneo te tvrdnje. "Ja naravno imam i neko svoje mišljenje o tome, koje ne bih želeo da iznosim jer mora biti zasnovano na činjenicama, koje ćemo proveriti. Ali ipak moram da kažem da ima dosta neverovatnog u tome, i, na bazi onoga što ja znam, vrlo je teško izvodljiva jedna takva operacija, ali mora se postupiti odgovorno i doći ćemo do zaključaka samo proverom činjenica. Mislim da smo zahvalni redakciji lista 'Danas' što nam je stavila na uvid tu prepisku i što je to pitanje otvorila, ali se i nadamo da će i redakcija tog lista i sve ostale objavljivati ono što će se pokazati kao rezultat naše istrage”, kaže Davinić.

Tadić: Ispitati navode lista "Danas"

Povodom ispovesti Miroslava D. Petrovića, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je nadležne u Ministarstvu odbrane SCG i Generalštabu VSCG da "sa najvećom ozbiljnošću" ispitaju istinitost informacija objavljenih u "Danasu".

"Ugled i reputacija Vojske SCG ne sme se narušavati na osnovu neosnovanih informacija”, navodi se u Tadićevom saopštenju, uz poruku da svaka zloupotreba položaja i kriminalna aktivnost pripadnika VSCG mora biti najstrože sankcionisana".

Prva i dopunjena verzija "Ko je bio M.Petrović"

("Danas")
Ministarstvo odbrane SCG potvrdilo je da je Miroslav Petrović iz Obrenovca, koji je izneo tvrdnje o boravku generala Ratka Mladića u kasarni u Topčideru, bio na službi u Vojsci SCG, u inžinjeriji u Prokuplju do 20. novembra 2004, saznaje Beta iz vojnih izvora.

Betin izvor navodi i da se Petrović tog dana nije javio na posao i da mu se od tada gubi svaki trag. Petroviću, koji je u VSCG bio od 28. juna 2001. godine, vojska je 10. decembra 2004. godine izdala rešenje o prestanku radnog odnosa, a posle toga organi unutrašnjih poslova i vojna policija intenzivno su tragali za njim i nisu uspeli da ga nađu ni na jednoj adresi, rekao je izvor agencije Beta. On se negativno izrazio o Petroviću i izrazio sumnju u verodostojnost njegove izjave koju je preneo dnevni list "Danas".

U međuvremenu, saopštenje je izdalo i Ministarstvo odbrane u kom se navodi da je Miroslav D. Petrović dobro poznat nadležnim organima, kako vojske, tako i policije. On se, kako se navodi u saopštenju, 11. novembra prošle godine u jedinici u Prokuplju u alkoholisanom stanju i rastrojstvu samopovredio udarajući glavom u vojničku kasetu. Petrovića je četiri dana kasnije zbrinula hitna pomoć iz Bujanovca, pošto se tokom obavljanja redovnih zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti požalio na glavobolju. Od 19. novembra mu se gubi svaki trag, a policijska potraga za njim pokrenuta je 23. novembra. Ministarstvo odbrane saopštava i da je Petrović od ranije poznat policiji jer su protiv njega bile podnošene krivične prijave zbog tuče i krađe. Ministarstvo odbrane na kraju saopštenja zaključuje da je Miroslav D. Petrović lice sa istorijatom problematičnog ponašanja i da se njegove izjave mogu tumačiti kao stvar lične promocije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: