Ko više voli Miloševiće

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o predlogu rezolucije o Slobodanu Miloševiću i njegovoj porodici.

Izvor: B92

Petak, 18.02.2005.

09:09

Default images

Rezolucija je zvanično nazvana Predlogom za omogućavanje odbrane Slobodana Miloševića prestankom progona članova njegove porodice, a više nego dobro plaćeni poslanici o tome raspravljaju na predlog radikala i socijalista. Raspravom su dominirale replike, psovke i uvrede.

Poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije na početku sednice su se oštro sukobili s poslanicima Demokratske stranke. U uvodnom izlaganju, radikal Tomislav Nikolić i Milorad Vučelić iz SPS-a ocenili su da je usvajanje rezolucije ispit demokratije i ljudskih prava.

“Ja sam vam rekao da imam pijetet prema gubitku koji je DS-a imao kada je ubijen predsednik DS-a, ali vi nemate pijeteta prema SRS-u, kojem ste odveli predsednika u Hag, prema SPS-u, kojem ste oterali predsednika u Hag. Ja to stavljam u istu ravan. Vi ste ostali bez svog predsednika, mi smo ostali bez svog predsednika, samo što vašeg mi nismo ubili, a našeg ste vi oterali u Hag. Gubitak je isti, ima samo jedna razlika. Mi smo ponosni na svaki čin svog predsednika, a da li ste vi ponosni na sve što je radio vaš, ne znam”, rekao je Nikolić.

Petrović: Dve Srbije

Psovke, uvrede i pijeteti: SRS
Šef Poslaničke grupe DS-a Dušan Petrović rekao je da taj dokument ne može da bude predmet rasprave u Parlamentu jer je pravno nemoguće da bude usvojen. U seriji replika, Petrović je govorio o tome ko je uništio i opljačkao Srbiju u proteklih 15 godina, konstatujući da postoje dve političke Srbije.

“Prosto rečeno, predstavnici dve političke stranke ovde danas dokazuju ko više voli Slobodana Miloševića, ko se više brine za njegovu porodicu, ko je brižniji u očuvanju vrednosti u temelju njihove politike. DS je predstavnik vrednosti koje čine temelj života, filozofije i ubeđenja druge Srbije. Nije moguće biti između, nije moguće biti između te dve političke Srbije, nužno je imati vrednosna opredeljenja”, rekao je on.

Kome je muka i zašto

Poslanik radikala Aleksandar Vučić rekao je da dve Srbije ne postoje i da mu je muka od te i još nekih priča. “Nisam čuo da ste pomenuli Kravice, Bratunac, Kupres, Glinu, Dvor na Uni, Kostajnicu, bilo koje mesto. Jedino mesto za koje ste čuli na kugli zemaljskoj jeste Srebrenica. E, meni je muka od vaših dnevnika i celoj Srbiji je muka od vaših dnevnika i vaših laži. I ne u dve Srbije, već celoj Srbiji je dosta više da sluša kako se iza svakog ćoška krije neki ratni zločinac”, kaže Vučić.

Predsednik Skupštine Predrag Marković morao je u jednom trenutku, zbog takvih tonova i reči u raspravi, da odredi kraću pauzu.

Nikolić: “Jeste gledali snimke kako tuku Dragoljuba Milanovića. To je 5. oktobar, to je revolucija.”

Glas iz Skupštine: “Pa malo je...”

Nikolić: “Šta, malo je, jel da? Sram te bilo, džukelo jedna.”

Anđelković: “Gospodine Petroviću, pokušajte da se vratite na rezoluciju, a ne na...”

Petrović: “Gospodine Anđelkoviću, ne mogu ja da ulazim u to da li vi razumete ili ne razumete. Sticaj okolnosti kojim vam je predsednik Skupštine omogućio da vodite ovu sednicu vam dozvoljava, prema tome...”

Anđelković: “Ja sam, kao što znate, toliko tolerantan da i kada pričate gluposti, ja ću da slušam.”

Politički udar

Milan Simić iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da bi usvajanje rezolucije značilo potpun politički udar na pravosuđe, udar zakonodavne na sudsku vlast.

"Rezolucija je samo jasna politička volja, bez ikakvih pravnih dejstava. Ako imate postupak u kojem je za nekim izdata poternica zbog konkretnog postupka i konkretnih krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret i gde postoje nadležni organi koji treba da se bave, čim to lice bude dostupno, utvrđivanjem činjenica u vezi s tim optužbama, ne može Skupština izglasavati rezoluciju kojom će nekoga abolirati. Ako se o tome radi, onda bi to trebao da bude zakon o amnestiji članova porodice Milošević i onda da se bar poslanici u Skupštini jasno izjasne da su neki građani jednakiji od drugih, odnosno da zakoni ne važe za sve”, kaže on.

Beograđani s kojima je B92 razgovarao u glavnom smatraju da postoje daleko važnije stvari o kojima bi u Skupštini trebalo raspravljati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: