"Koštunica pisao za Obraz"

Aktuelni premijer Srbije Vojislav Koštunica 1996. pisao za časopis "Obraz", iz kojeg je proistekao i "Otačastveni pokret Obraz".

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.12.2005.

22:14

Default images

Ovo je danas izjavio profesor na Katedri za društvene nauke na Univerzitetu u Notingemu, u Engleskoj, Jovan Bajford na tribini "Rasizam, fašizam, ksenofobija...". On je rekao da je Koštunica za "Obraz" napisao jedan nacionalistički članak i zapitao zbog čega je pisao za malo poznati časopis, tim pre što je morao da zna da je ideološki profil tog lista često bivao antisemitistički i rasistički.

Bajford je objasnio da je časopis "Obraz" osnovan 1993. godine, da je izlazio prilično neredovno, a da se potom polako pretvarao u pokret.

"Osnivač pokreta 'Obraz' bio je pokojni Nebojša Krstić, čovek sa vrlo jakim vezama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i čovek koji je, kao student beogradskog Bogoslovskog fakulteta, dobio i nagradu patrijarha za jedan svoj rad", kazao je Bajford. Dodao je da je "Obraz" izgubio dosta veza sa SPC, nakon što je Krstić poginuo 2001. godine u saobraćajnoj nesreći.

"Mladen Obradović, koji je Krstića nasledio, nije toliko sposoban i nema toliko veza sa SPC. Ali oni danas tu vezu sa crkvom uspostavljaju preko Srpskog narodnog pokreta 'Svetozar Miletić', sa kojim je blizak i vladika bački Irinej. Dakle, veze 'Obraza' sa SPC nisu više direktne, ali svakako ih ima, a SPC se nikada nije ogradila od 'Obraza'", rekao je Bajford.

Bajford je rekao da je u Srbiji na sceni potpuno približavanje takozvanih "patriotskih političkih snaga", uključujući i neonacističke grupacije i pokrete sa hrišćanske desnice, poput "Obraza", "Dveri", "Justina filozofa".

"Oni se približavaju jer su spremni da međusobne razlike izbrišu pošto imaju zajednočkog neprijatelja, a to su liberalno javno mnjenje i nevladine organizacije", ocenio je Bajford.
Tribina "Rasizam, fašizam, ksenofobija..." deo je šireg projekta Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koji je podržao Savet Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: