Škorpion priznao učešće u ubistvu

Pripadnik Škorpiona Pero Petrašević u istražnom postupku priznao je da je učestvovao u likvidaciji 6 srebreničkih Muslimana.

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2005.

18:38

Default images

Petrašević nije želelo da daje iskaz na suđenju koje je počelo juče, ali je u istražnom postupku rekao da je komandant Škorpiona prvooptuženi Slobodan Medić naredio egzekuciju. Petrašević drugooptuženi za ubistvo šestorice srebreničkih Muslimana nije hteo da se izjasni o krivici, dok sudsko veće ne odluči o predlozima advokata odbrane, koji traže da se iz spisa izdvoji video snimak zločina.

Zbog toga je čitan njegov iskaz pred istražnim sudijom. Tada je sebe indentifikovao na snimku egzekucije objasnivši da nosi kapu i da je on čovek koji prilazi zarobljenicima koji leže, šutira ih i vređa. On je priznao da je izdvojio prvog zarobljenika i u njega ispalio prvi rafal. Advokat Petraševića ponovio je da tražio izdavajanje kasete iz spisa: "Baš zato što mi mislimo da ta kaseta ne sadrži sve ono što je istina u tome je problem a to baca malo drugačije svetlo a ako jednog dela nema hoćemo li se onda složiti da taj dokaz nije onda original".

Petrašević je ispričao da je likvidaciju zarobljenika i snimanje tog događaja, naredio prvooptuženi, komandant jedinice Slobodan Medić. Podsetimo, Medić je juče pred sudom u više navrata tvrdio da je za događaj u celosti prvi put čuo posle emitovanja snimka u junu ove godine, kao i da nije znao da je sniman.

Petrašević veruje da je Mediću neko dao naređenje da ovo uradi. Petrašević je u istrazi je naveo da se kaje zbog svog postupka, da tada nije imao decu, da se jedino trudio da bude dobar vojnik i da je rat "promašaj": "Zamišljao sam sve u ratu, samo ne da pucam u vezane ljude. Nisam tako video svoju ulogu. Ali takva je sudbina vojnika - bez pogovora  mora izvrši naređenje", rekao je tada Petrašević. On je najavio da će "sigurno" dati iskaz, koji će biti dopunjen novim detaljima kojih se u međuvremenu setio.

Advokat Petraševića nije imao prigovor na pročitani iskaz koji u potpunosti demantuje prvooptuženog Slobodana Medića. Petrašević je dvojicu optuženih prektično izdvojio jer je za Aleksandra Vukova rekao da nije siguran da li on ostao tokom egzekucije dok je za Aleksandra Medića rekao da nije pucao uprkos naređenju i da mu je kasnije, za razliku od ostalih, oružje zaista bilo čisto.

Skepsa

U saopštenju za javnost Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva, povodom početka suđenja Škorpionima kaže se da optužnica predstavlja više odbranu srbijanskih državnih interesa nego potrebu da se zaista utvrde okolnosti i struktura odgovornosti, te faktografskom preciznošću objasne činjenice koje, nažalost, nedostaju u optužnici.

Da je optužnica pisana više jezikom „političkog stava“ potvrdiće i sljedeći citati: „Dana 16. ili 17. jula 1995. godine za vreme građanskog rata u tadašnjoj Republici Bosni i Hercegovini, vođenog između pripadnika oružanih snaga srpske, hrvatske i muslimanske nacionalnosti, na mestu zvanom Godinjske bare u blizini Trnova, kao pripadnici paravojne formacije pod nazivom Škorpioni, kršeći pravila Međunarodnog prava...“. U obrazloženju optužnice stoji kako su:  „Događaji  i zbivanja na području Bosne i Hercegovine, i na teritoriji bivše Jugoslavije, imali su značaj ratnog sukoba koji nema međunarodni karakter...“.

Niz pitanja proizilazi iz ove optužnice. Tužilac ne daje na uvid objašnjenje o tome kako je vojna formacija, koju naziva „paravojnom“, mogla sa teritorije jedne zemlje Srbije ući na teritorij druge nezavisne države i to tri puta tokom oružanog sukoba, što znači da su ukupno šest puta prelazili granicu između dvije zemlje. Također nema odgovora koji je organ naredio njihov ulazak na teritoriju BiH.

Iako ne želimo unaprijed sumnjati da će osumnjičeni počinioci biti pravično suđeni, zabrinuti smo zbog načina na koji je koncipirana optužnica koja vodi i sud, i žrtve i osumnjičene daleko od objašnjenja okolnosti i ostalih učesnika koji su organizovali, opremali, naređivali i slali trupe u BiH, najprije JNA, a potom Vojsku Jugoslavije i druge specijalne jedinice, kaže se u saopštenju koje je potpisao Mirsad Tokača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: