"Zabranite ekstremističke grupe"

Skupština Vojvodine od Vlade Srbije traži zabranu neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa.

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2005.

09:11

Default images

Skupština Vojvodine usvojila je zaključak kojim se od Vlade traži zabrana svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa i organizacije u Srbiji. Posle žučne trosatne rasprave glasovima poslanika vladajuće koalicije usvojen je zaključak u kom se u te organizacije ubrajaju Nacionalni stroj, Krv i čast, skinhedi, Rasonalisti i Obraz.

Parlament Vojvodine tražiće i da protiv članova tih registrovanih i neregistrovanih grupacija budu primenjene najstrože zakonske sankcije. Od Vlade se traže i onemogućavanje aktivnosti Omladinskog pokreta 64 županije koje povređuju integritet Srbije i vređaju nacionalna osećanja građana i zabrana skupova pripadnika svih vojnih formacija iz Drugog svetskog rata koji su sarađivali ili bili deo fašističkih okupacionih snaga, a koji predstavljaju uznemiravanje javnosti, podstiču nacionalne tenzije i nisu u skladu sa stremljenjima Srbije ka evrointegracijama.

Zaključak će biti upućen Vladi Srbije jer vojvođanska vlast nema nadležnosti u pogledu bezbednosti na teritoriji Pokrajine.

Čanak: SRS je profašistička stranka

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak oštro je kritikovao Srpsku radikalnu stranku, tokom rasprave u Skupštini Vojvodine o zabrani neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupacija. On je rekao da se SRS prva pokazala kao ekstremistička organizacija otvorene profašističke provenijencije i optužio lidera SRS-a Vojislava Šešelja da je predvodio grupu koja je u avgustu 1990. u Beogradu upala na tribinu o opasnosti od nacionalizma i fašizacije društva i povredio jednog učesnika.

"Kasnije policija nije adekvatno reagovala na taj događaj, a sada se neko čudi što su 9. novembra 2005. neonacisti i fašisti upali na Filozofski fakultet. Šta se moglo očekivati kada je to negovano pod izgovorom ne znam kakvog patriotizma, da svaki neistomišljenik uz galamu i paušalne osude i ocene može biti pozivan na sud naroda. Ne mislim da o takvim stvarima treba da sudi sud naroda, već treba da sudi sud jer se sud naroda zove poziv na linč, a atmosfera linča je karakterisala periode kada je SRS bio dominantan", kaže Čanak.

"Da li ste ikada čuli da su zloglasne Nataša Kadić, Sonja Biserko i Biljana Kovačević Vučo s naoružanim ljudima upale na neku tribinu radikala i uz pokliče demokratski i građanski razbile skup. Šešelj i njegovi sledbenici morali su biti pohapšeni još 1990", kaže Čanak.

Poslanik Srpske radikalne stranke Lazar Marjanski rekao je za govornicom Skupštine da je Čanak đubre, da vređa i laže, da su mu otac i majka bili najgori komunisti, a da je njegov otac posle rata ubijao Banaćane.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš najavio je zahtev Administrativnom odboru Parlamenta za kažnjavanje Marjanskog.

Čanak je u replici rekao da mu je otac posle Drugog svetskog rata imao 13 godina, a majka 12 i da sasvim sigurno nisu mogli da učestvuju u ubijanju Banaćana. "Koliko je Banaćana poginulo zbog vas i vama sličnih, taj račun ćete kad-tad morati da podnesete i vaše ime će najsramnijim slovima ostati zapisano u istoriji Banata i Vojvodine", rekao je Čanak.

Marjanski je u replici ponovio optužbu da je Čanak najgori čovek u Vojvodini i da stvara nered, na šta je Čanak uzvratio da je SRS fašistička organizacija koja se služi demagogijom umesto argumentacije, a da je Vojislav Šešelj lice optužnice za ratne zločine i da bi morao da bude pod nekom vrstom embarga, baš kao i Radovan Karadžić, Ratko Mladić i ostali koji su osramotili srpsko ime.

Ješić: Ljušić je ideolog Obraza

Potpredsednik Građanskog saveza Srbije i predsednik opštine Inđija Goran Ješić optužio je SRS za progon nesrpskog stanovništva iz Srema i za obračun s političkim neistomišljenicima, a vladajuću koaliciju u Srbiji označio kao inspiratore delovanja ekstremističkih organizacija u Srbiji. Žao mi je što raspravi ne prisustvuju poslanici Demokratske stranke Srbije i G17 plus, koje su deo Vlade Srbije, da čuju kako ćemo zahtevati zabranu klerofašističke, ljotićevske organizacija koja se zove Obraz. Funkcioner DSS-a Radoš Ljušić je ideolog te organizacije", rekao je juče Ješić.

Završena istraga protiv "strojevaca"

Istraga o upadu pripadnika nacionalnog stroja na Filozofski fakultet početkom novembra završena je juče, a predmet je predat Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Kod pripadnika ove grupe su pronađeni statut i program grupe Nacionalni stroj, razni priručnici, časopisi, knjige i drugi materijali. Istražni spis koji se odnosi na pripadnike Nacionalnog stroja koji su upali na Filozofski fakultet ima šest stotina strana i to bez zaplenjenog materijala.

Pronađen je statut i program grupe Nacionalni stroj u kom se navodi da je cilj ove organizacije da "preporodi i očuva zdrave vrednosti srpske nacije kao sastavnog dela bele rase". Nacionalni stroj nema članstvo, stoji u statutu jer pripadnici te grupe smatraju da "treba verovati u soj a ne u broj". Među dokazima su pronađeni i časopisi Srpska divizija Krv i čast, razne brošure, kao i audio i video matierijali.

Prema rečima istražnog sudije Okružnog suda u Novom Sadu Miroslava Alimpića, Okružno javno tužilaštvo treba da odluči da li će svih dvadesetoro osumnjičenih biti optuženo za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Ova istraga bavila se samo grupom Nacionalni stroj koja je upala na Filozofski fakultet početkom novembra, ali u novosadskom pravosuđu postoji interesovanje i za druge slične grupe, s tim da još nije poznato da li će tim povodom biti pokretanja novih istraga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: