Zakon o amnestiji u proceduri

Predlog zakona o amnestiji stigao je u Skupštinu Srbije, ali o njemu neće biti odlučivano po hitnom postupku.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2005.

14:36

Default images

I pored pompeznih najava da će svi koji su izbegavali vojnu obavezu biti amnestirani od 1. januara, izgleda da će vojni obveznici koji su planirali da predstojeće praznike provedu u Srbiji morati da sačekaju pre nego što krenu na put.

Predlog zakona o amnestiji stigao je u Skupštinu, ali bez preporuke Vlade da bude razmatran po hitnom postupku. Pošto je već za četvrtak zakazana nova sednica, bez amestije na dnevnom redu izvesno je da predloženi zakon neće biti usvojen – kako je najavljivano – do Nove godine.

Inicijator ovog zakona jeste ministar dijaspore Vojislav Vukčević koji kaže za B92 da je iznenadjen i najavljuje da će tražiti od Vlade da svoju odluku dopuni zahtevom za razmatranje zakona po hitnom postupku.

On, ipak, nije umeo da odgovori na pitanje kakva je poruka onima na koje se zakon odnosi – hoće li biti amnestirani ili hapšeni zbog izbegavanja vojne obaveze: "O tome ne mogu da govorim, niti mogu da odgovorim na to pitanje. Za mene je hitni postupak koji rešava predlog zakona na valjan način. Kako je zakonom predviđeno da on stupa na snagu dan nakon objavljivanja, to znači da bi on trebalo, na našu inicijativu, da stupi na snagu pre novogodišnjih praznika".

Kako B92 nezvanično saznaje namera Vlade bila je da odustane od hitnog postupka jer je napravljena procena da – kakva god procedura da bude bila u pitanju – zakon o amnestiji ne bi mogao da bude usvojen u planiranom roku.

Dok poslanik radikala Aleksandar Vučić – čija stranka je inače protiv ovog zakonskog predloga – kaže da ga uopšte ne čudi što vlada „jedno kaže, a drugo radi“, šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić kaže da takva odluka nema veze sa nedostatkom političke volje da amnestija bude dozvoljena: "Radi se o politčkoj volji, o vremenu da li mi to možemo sve da izvedemo do Nove godine. Znate da smo do sada dobili 200 zakona i da ćemo dobiti još desetak zakona da se izglasa".

Predlogom zakona o amnestiji predvidjeno je da svi koji su od 7. oktobra 2000. izbegavali vojnu obavezu neće zbog toga biti krivično gonjeni. U pitanju je oko 2.500 krivičnih prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: