Počelo suđenje "škorpionima"

U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu počelo suđenje pripadnicima jedinice Škorpioni.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2005.

10:30

Default images

Suđenje pripadnicima jedinice Škorpioni za ratni zločin ubistva srebreničkih muslimana tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, počelo je u Beogradu. Optužnica tereti Slobodana Medića, Peru Petraševića, Aleksandra Medića, Aleksandra Vukova i Branislava Medića da su u julu 1995. s leđa vezane ubili šest Bošnjaka iz Srebrenice.

Jedinica Škorpioni bila je pod komandom Vojske Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. U Trnovo su otišli 1995. godine i 16. ili 17. jula optuženi pripadnici te jedinice ubili su šestoricu muslimanskih civila. Tri žrtve su identifikovane i dvojica su bila maloletna. Zločin je snimao jedan od pripadnika jedinice.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sasatao se u pauzi suđenja sa članovima porodica ubijenih u Srebrenici: "Možete biti uvereni da ćemo mi krajnje profesionalno, krajnje odgovorno da privedemo sve izvršioce pradi. Kao što vidite mi smo reagovali vrlo brzo nakon što je snimak prikazan u Haškom tribunalu".

O optužnici se izjasnio prvooptuženi Slobodan Medić komandant Škorpiona koji je rekao da za ubistvo šestorice muslimanskih civila nije znao i da nije naredio da se zločin snima jer kako je kazao, ubio bi ga k'o zeca da sam znao da je snimao. On je dodao da on nikoga koga je i ubio ne žali i da i sada mirno spava.

Na fotografijama koje su izdvojene sa snimka egzekucije Medić je prepoznao, kako kaže, svoje ljude. Advokati odbrane tražili su da se snimak izdvoji iz dokaznog materijala kao i da se opunomoćenik oštećenih Nataša Kandić pozove za svedoka čime bi joj bilo onemogućeno da prati suđenje. Za ovo se zalagao i advoka dvojice optuženih Zoran Levajac: "Ne znamo da li je to original kasete, ili je to eventualno neki montirani materijal. U fazi istrage nismo dobili tačan podatak da li je to original kasete, a ona je predočavana i svedocima i optuženima"
Jedan od optuženih škopriona Milorad Momić, je u bekstvu i prema informacijama tužilaštva verovatno se krije u Italiji ili Francuskoj.

Beograd je ponovo među najvažnijim svetskim vestima, ovoga puta jer je u Beogardu počelo prvo suđenje za zločin izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Početkom juna u Haškom tribunalu emitovan je snimak ubistva tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, ali sudsko veće još nije donelo odluku o tome da li će ga prihvatiti kao dokazni materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: