Romska deca sa povišenim nivoom olova u krvi

U izbegličkom kampu Roma u blizini nekadašnjeg jalovišta Trpeče kod Kosovske Mitrovice, većina deca u krvi ima povišen nivo olova. Zbog toga je ovo naselje, kome nedostaju osnovni uslovi za život, postalo poznato javnosti, pa se za njih zainteresovala i međunarodna zajednica. Međutim, Romi smatraju da je jedino rešenje da njihova deca odu na lečenje u inostranstvo, jer bi bilo koja druga opcija značila, da treba da se vrate u taj kamp. Izveštaj Jelene Aleksić.

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2005.

09:48

Default images

"Nama je dobro i šta nam fali. Sada je zima, da ima nešto da se jede“, kaže Erđan. On ima 13 godina i do 1999. godine je živeo u južnom delu Kosovske Mitrovice u Romskoj mahali. Tokom rata mahala je potpuno spaljena i uništena. Nakon toga, Romi su bili priseljeni da napuste mahalu i kao privremeni smeštaj dobili su šatore koji su postavljeni na istom mestu gde se danas, šest godina kasnije, nalazi izbelički kamp.

Trenutno u kampu živi 182 Roma. Jedan od njih, Nezir Ismet, živeo je u inostranstvu nekoliko godina, ali je odlučio da se vrati nazad samo zbog toga što je, kako kaže, rođen na Kosovu: "Za mene me nije briga, mogu da živim i na ulici, ali meni je zbog dece, ona pate, bez kupatila, bez ičega, ali šta da se radi. Treba da neko jak pomogne ovom narodu, a ne politkom. Ne razumem ovu politiku, nikako ne razumem".

Romsko naselje, za razliku od ostalih koji uglavnom imaju probleme sa vodom, strujom i higijenom, suočava se sa još jednim problemom - visok nivo olova u krvi kod dece. Predstavnik romske zajednice u tom naselju Habib Hajdini kaže da je Svetska zdravstvena organizacija ispitala uzorak krvi kod 40 stanovnika tog naselja, uglavnom dece, trudnica i žena, i da je kod većine pronađen visok nivo olova u krvi: "Ispred nas je tu jalovište, gde su se bacali otpaci iz Trepče. Uvek kada je duvao vetar, prašina je išla. Nije tačno da sami trujemo decu".

Da bi problem bio rešen, Romi predlažu različite načine. Jedan od njih je, kako tvrdi Nezir Ismet, da se deci da neka vrsta vakcine, koja bi ih zaštitila od lošeg uticaja olova na njihovo zdravlje, bar na određeni period: "Decu vidim zdravu, ali kako kažu ovi iz Amerike, deca su bolesna. Treba deca samo da se kupaju, da se hrane, a za ostalo treba da vode brigu.“

Dugoročnije rešenje problema Romi u naselju Žitkovac vide u izmeštanju kampa sa te lokacije. "Nije bitno ako naša deca idu negde u Srbiju da se leče ili ovde ostanu da se leče. To nije rešenje. Ponovo moraju da se vrate. Posle lečenja u kampu, nijedno dete ne bi smelo da se ovde vrati. Ipak nam je potrebno da lečimo decu u nekoj trećoj zemlji", kaže hajdini.

U ovom kampu u toku je ponovno uzimanje uzoraka krvi dece, kako bi se još jednom utvrdilo koliko je zdravlje dece ugroženo zbog blizine Trepčinog jalovišta. Nakon toga, kako očekuju stanovnici tog romskog naselja, trebalo bi krenuti u traganje za konačnim rešenjem tog problema. 

Inače, Svetska zdravstvena organizacija ranije je upozorila da su čitava gradska područja na Kosovu zagađena olovom iz zatvorenog rudnika, čime su ugrožene hiljade ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: