“Nezavisnost nije kompromis”

Bez kompromisa je nemoguće rešiti kosovsko pitanje, a nezavisnost nije kompromis, smatra predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2005.

11:17

Default images

On je u intervjuu bugarskim medijima BTA i BNR, uoči posete Sofiji, rekao: "Biću više nego direktan i jasan: ne vidim kompromis u mogućnosti da Kosovo bude nezavisno. To nije kompromis." Napominjući da je za Srbiju neprihvatljiva i uslovna nezavisnost Kosova, Koštunica je objasnio da nezavisnosti ili ima ili je nema i da nije moguće da ona bude uslovna.

"Rešenje treba da se traži samo u onim okvirima, u kojima se orijentisala i Srbija i Crna Gora i sve druge države iz regiona. A to su integracije, umesto dezintegracija", istakao je Koštunica.

"Ako tražimo rešenje u idejama evrointegracija", dodao je premijer Srbije, "tada ovo rešenje treba da tražimo u okvirima sadašnjih granica Srbije i Crne Gore, uz očuvanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije i Crne Gore i u iznalaženju odgovarajućeg stepena široke suštinske autonomije za Kosovo i Metohiju".

"Svako drugo rešenje dovešće do dalje destabilizacije regiona, umesto ka njegovoj evropeizaciji", rekao je Koštunica, koji smatra da "rizik predstavlja svaka zamisao o prekrajanju granica na Balkanu".

Koštunica boravi danas i sutra u poseti Bugarskoj. Po dolasku, Koštunica je u pratnji bugarskog premijera Sergeja Staniševa položio venac na Spomenik neznanom junaku u centru Sofije. On će razgovarati sa više zvaničnika te države. Koštunica će u mestu Dragoman, u prisustvu premijera Bugarske Sergeja Staniševa, prisustvovati svečanom otvaranju elektrifikovanog dela železnice od tog mesta do Dimitrovgrada u Srbiji. Svečanosti će prisustvovati i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i ministar za saobraćaj Bugarske Petar Mutafčijev, a u delegaciji su ministri Predrag Bubalo i Milan Parivodić.

Srbi protiv dva nova ministarstva

Prema najavama kosovskog premijera sutra bi Vlada Kosova trebalo da oformi dva nova ministarstva, za pravosuđe i policiju.

Iako su takvu nameru podržali predstavnici UNMIK-a, kosovski Srbi smatraju da je ona u suprotnosti je sa Rezolucijom 1244 i odlukom Saveta bezbednosti o početku pregovora o budućem statusu Kosova. Predstavnik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović kaže da se takvom odlukom prejudicira budući status pokrajine, dezavuišu razgovori izmedju Beograda i Prištine a i suprotna je izveštaju Kaja Ejdea: "Da se oglasi koordinacioni centar i predstavnici vlasti u Beogradu, da se ospori ova nelegitimna odluka i da gospodin Petersen spreči implementaciju ove odluke. Takođe i da gospodin Ahtisari, u čijoj je nadležnosti budući status Kosova i Metohije ospori donošenje i sprovođenje ove odluke. Srpsko nacionalno veće svakako ne prihvata ovakvu odluku i ono će, kao i građani Kosova i Metohije, pratiti proglašenje nezavisnog Kosova i nametanje ovakvih odluka koje znače de fakto formiranje nezavisnog Kosova i Metohije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: