Ferhojgen: Kriza u EU postoji

Evropsku uniju i dalje potresa kriza uprkos sporazumu o budžetu, ocenio je potpredsednik Evropske komisije Ginter Ferhojgen.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.12.2005.

09:54

Default images

On je za nemački list "Bild am zontag" rekao da je neophodno doći do zajedničnog stava o brojnim ključnim pitanjima, među kojima je i obim proširenja, Ferhojgen, koji je i evropski komesar za industriju, rekao je da će Austrija, koja od početka naredne godine predsedava Unijom, morati da pronađe odgovore na više važnih pitanja, pre svega sa koliko novih članica EU može da su izbori.

Lideri EU postigli su juče dogovor oko dugoročnog budžeta EU nakon što je Velika Britanija ponudila da se za 10,5 milijardi evra umanji povraćaj novca koji dobija na ime razlike između onoga što uplaćuje i što joj se vraća iz budžetskih fondova i da se ta sredstva upute novim, siromašnijim članicama EU.

Na samitu je Makedoniji odobren status kandidata za članstvo, ali je ukazano da će na prijem u punopravno članstvo morati da se sačeka šira rasprava o tome koliko treba da se proširi EU. "Moglo bi se reći da sada pravimo pauzu da porazmislimo. Ali, svi mi uočavamo da je to pauza i da razmišljanja nema", rekao je Ferhojgen.

Širak: Neophodne promene institucija

Francuski predsednik Žak Širak planira da predloži ambiciozne promene funkcionisanja Evropske unije, prenele su agencije.

"Naše institucije nisu zaista prilagođene današnjoj proširenoj i modernoj Evropi, a potrebne su nam demokratske i efikasnije institucije", rekao je Širak po povratku u Pariz iz Brisela, gde su lideri EU postigli dogovor o bužetu Unije. On je, u kratkom obraćanju novinarima, pozvao EU da sledeće godine pređe u novu fazu institucionalnih reformi.

Lideri EU postigli su u Briselu nagodbu o zajedničkom budžetu za period od 2007. do 2013. godine. Britanija je prihvatila da, tokom tih sedam godina, za 10,5 milijardi evra smanji svoj rabat radi ulaganja u razvoj 10 novih članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: