Prvi zvaničan spisak neonacista

Policija utvrdila da su Nacionalni stroj, skinhedi, Krv i čast i Rasonalisti neonacističke organizacije, a Obraz klerofašistički.

Izvor: B92, Beta

Subota, 10.12.2005.

09:40

Default images

MUP Srbije i Odbor Skupštine Vojvodine za bezbednost izdali su zajedničku informaciju o delovanju neonacističkih organizacija u Vojvodini. U informaciji se navodi da je reč o neformalnim društvenim grupama u Srbiji, s neonacističkim obeležjima, piše Građanski list.

U informaciji dostavljenoj poslanicima Skupštine Vojvodine izričito se navode organizacije Nacionalni stroj, skinhedi, Krvi i čast i Rasni nacionalisti, rasonalisti. Organizacija Obraz svrstana je u klerofašističke organizacije, dok su Pokret 64 županije i Honvedi nazvani neformalnim društvenim grupama koje nisu izričito optužene za delovanje s neonacističkim obeležjima.

U informaciji se ne navodi brojno stanje neonacista i rasista u Srbiji i Vojvodini, ali je detaljno opisano za šta se oni zalažu, gde se okupljaju, šta rade, kako se oblače. "Antizapadnjaštvo, nacionalizam, ideološka isključivost, odanost Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, homofobija, animozitet prema liberalnim vrednostima i antisemitizam, njihovi su zajednički programski elementi", navodi se u informaciji.

Iako su se te organizacije primirile posle nedavnih hapšenja pripadnika Nacionalnog stroja, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Tomislav Bogunović kaže da ga izveštaj MUP-a brine, a da će Skupština Vojvodine 20. decembra raspravljati o tom problemu i da očekuje da će biti predložen Zakon koji bi onemogućio delovanje tih organizacija i njihovu propagandu.

Prema tom policijskom izveštaju, "Nacionalni stroj" je tajna rasistička, šovinistička, antisemitska internacionalna organizacija, aktivna u 18 država, dok je pokret "Krv i čast" opisan kao nacistička, rasistička, šovinistička, antisemitska organizacija internacionalnog karaktera, aktivna je u 17 država.

Kako se navodi u informaciji, "Rasni nacionalisti - rasonalisti" zalažu se, da Srbi u svojoj državi imaju najviše prava i da sami odlučuju o njoj. Parola im je "Zdrav duh u zdravom telu, u zdravoj okolini i zdravoj državi".

Policijska analiza pokazala je podudarnost delova programa političkog pokreta "Obraz" i skinheda, uprkos tome što postoji animozitet između hrišćanske desničarske omladine koje okupljaju 'Obraz' i 'Dveri' s jedne i skinheda, koje vide kao nevernike, s druge strane.

U tekstu se navodi i da je svim područnim sekretarijatima unutrašnjih poslova MUP naložio da evidentiraju i prate delovanje skinheda, "Nacionalnog stroja", "Krvi i časti" i drugih organizacija, kao i da protiv njih preduzimaju zakonske mere, te da o svemu hitno izveštavaju Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na prethodnoj sednici Skupštine Vojvodine poslanici su osudili upad pripadnika "Nacionalnog stroja" na antifašističku tribinu u Novom Sadu i zadužili Odbor za bezbednost i MUP da pripreme informaciju o svim organizacijama koje svojim delovanjem ugrožavaju multikulturalnost, multietničnost, multikonfesionalnost i višejezičnost u Vojvodini.

Više od 40 nevladinih organizacija iz Srbije zatražilo je od vlasti da stanu na put neonacističkim i klerofašističkim organizacijama i idejama. "Zahtevamo doslednu primenu zakonskih propisa kojima se krivično sankcionišu izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje", navodi se u proglasu NVO koji je na tribini "Stop fašizmu" u Novom Sadu, povodom Dana ljudskih prava, pročitala koordinatorka "Žena u crnom" Staša Zajović. NVO su zatražile i zabranu delovanja svih onih organizacija koje svoje delovanje zasnivaju na neofašističkim, neonacističkim, klerofašističkim i drugim totalitarnim ideologijama.

Subotica protiv nacizma i fašizma

Hapšenje ''strojevaca''
Skupština opštine Subotica usvojila je zaključak kojim se osuđuju sva okupljanja na neonacističkoj i fašističkoj osnovi. Zaključeno je da takvi događaji mogu izazvati nesagledive posledice i narušiti međuljudske odnose u multietničkoj sredini kakva je Subotica. Predsednik SO Saša Vučinić je rekao da je, iako je prvobitno bilo predložena osuda konkretnih događaja, odlučeno da zaključak bude uopšten. "Između želje da bilo koja partija naturi sud i da opredeli prema kom događaju se to dešava, preovladao je kompromis da je mnogo bitnije da sve stranke postignu kompromis oko toga da osude sve pojave koje imaju oblike i opise neofašizma i neonacizma u sebi, pre svega zarad budućnosti", kaže on.

SO Subotica imenovala je članove Saveta za međunacionalne odnose, a posle rasprave je jednoglasno usvojila zaključke u kojima se konstatuje da u ovoj godini nije primetno povećanje broja incidenata, a osuđuje se i njihova zloupotreba. "Tražimo da vinovnici tih prestupa blagovremeno budu identifikovani i najstrože kažnjeni. Podržavamo formiranje komisije Saveta ministara SCG, podržavamo zahteve za ravnopravnu upotrebu jezika nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji opštine Subotica", kaže se u zaključku. Podržana je i inicijativa za promenu izbornih zakona kako bi predstavnici manjina imali zastupnike u Parlamentu. SO Subotica obavezala se i da će obezbediti sve za ostvarivanje manjinskih prava iz svoje nadležnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: