Bez odgovora o nestalim bebama

Ni nakon šest meseci rada Anketni odbor za utvrđivanja istine o bebama nestalim iz porodilišta ne može da reši neke probleme.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2005.

16:39

Default images

Izlaz ne može da se pronađe iz problema koji predstavlja zastarelost slučajeva. Prema zvaničnim podacima, od skoro 800 prijavljenih slučajeva nestalih beba u više gradova u Srbiji, skoro polovinu nije moguće istražiti do kraja upravo zbog zastarelosti. Za taj problem rešenje nije mogao da ponudi ni ministar pravde Zoran Stojković.

Anketnom odboru Skupštine Srbije ostalo je još oko 20 dana da donese zaključke, na osnovu kojih bi bilo odgovoreno na sumnje velikog broja roditelja koji tvrde da su im, godinama unazad, iz porodilišta otimana tek rođena deca.

Prema rečima ministra pravde Zorana Stojkovića, koji je danas odgovarao na pitanja članova Odbora, problem u pronalaženju rešenja za sve te roditelje predstavlja zastarelost velikog broja prijavljenih slučajeva.

Isti problem priznaju i članovi Odbora, ali uz ocenu da su u čitavom procesu evidentni veliki propusti u radu nadležnih organa. Član Odbora Snežana Plavšić-Stojanović kaže da nije jasno da li su ti propusti činjeni namerno ili su posledica neažurnosti, aljkavosti ili administrativnih grešaka: "Postoji i ono što smo mi utvrdili tokom našeg rada, jedno jako indikativno mesto u čitavom procesu, a to je trenutak kada leš umrlog deteta ne može da se prati od mrtvačnice do grobnog mesta. Postoji evidencija da je stiglo do mrtvačnice, ali nema evidencije da je sahranjeno, što kod roditelja budi veliku sumnju, jer jednostavno žele da znaju šta se sa njihovom detetom desilo."

Miroslav Nedeljković, takođe član Odbora, čitavu situaciju naziva začaranim krugom, iz koga ni Odbor ni roditelji koji sumnjaju da su im bebe ukradene ne mogu da izađu. On, međutim, upozorava i na problem koji istražni organi imaju pre svega u manjim sredinama: "Veliki broj roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena ukazuju na određene izvršioce. To su, uglavnom, doktori, ginekolozi, akušeri, pedijatri, koji uživaju nekakav 'imunitet' u lokalnoj sredini, zato što je reč o uglednim građanima, pa su istražni organi njima impresionirani, pa baš i ne primenjuju istražne metode koje bi možda mogla da vrši neka druga ekipa na novou Republike."

Ministar pravde Zoran Stojković sve koji imaju informacije o otimanju beba iz porodilišta poziva da iz moralnih razloga bar nadležnim organima ispričaju šta znaju, jer zbog zastarelosti krivičnog dela više i ne mogu da odgovaraju: "Ako nemate minimum korektnosti... Ja kao čovek ne bih mogao da nosim takvu stvar, došao bih i rekao 'Ljudi, znam'. Da li ću krivično da odgovaram, to je manje bitno. Ali, ovde je za njih situacija manje problematična, osim sa moralne strane, jer niko više ne može da odgovara za to zastarelo krivično delo. Pa dođi, pa kaži!"

Pred Odborom je danas govorio i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Od pozvanih Odboru se jedino do sada nije obratio ministar policije, od koga se očekuje odgovor na pitanje da li će policija pokrenuti istragu o nestalim bebama, kako bi se, između ostalog, saznalo i kako je jedna od njih, za koju je roditeljima 4. septembra rečeno da je umrla, dva dana kasnije bila registrovana da je primila vakcinu BSŽ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: