Tragovi izumrle džinovske škorpije

Tragovi džinovske vodene škorpije od pre 330 miliona godina pronađeni su u Škotskoj.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2005.

13:02

Default images

Martin Vajt, geolog sa Univerziteta Šefild, na severu Engleske, koji je otkrio tragove, saopštio je da ih je za sobom ostavila škorpija dugačka 1,6 metara i široka 1 metar (otprilike veličine kuhinjskog stola), koja se kretala pomoću šest nogu.

"Po mojim saznanjima, ovo je najduži zemljani trag kretanja jednog zglavkara koji je ikada pronađen", naveo je Vajt u članku objavljenom u časopisu "Nejčer". Zglavkari obuhvataju insekte, pauke, krabe, račiće i jastoge. Njihovo telo se sastoji iz nekoliko jasno odvojenih segmenata, spoljašnjeg skeleta i priduženih nogu.

Vajt je naveo za sajt MSNBC da je danas izumrla džinovska škorpija imala najmanje tri para klješta različitih dužina. Njeno nezgrapno kretanje po tlu ukazuje da je mogla da preživi van vode. "Njeno sporo napredovanje, nagnutost tela na jednu starnu, u kombinaciji sa vučenjem zadnjeg dela, ukazuje da je ova životinja imala sposobnost plivanja i da je verovatno izlazila iz vode", dodao je Vajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: