Vizner izaslanik SAD za Kosovo

Američki ambasador u penziji Frenk Vizner biće izaslanik Vašingtona u pregovorima o statusu Kosova, saznaje Rojters.

Izvor: B92, Rojters

Subota, 03.12.2005.

15:19

Default images

Rojters tvrdi da je izbor nekadašnjeg diplomate, koji sada radi kao biznismen, znak da SAD žele da podstaknu pregovore, a jedan američki diplomata izjavio je da se Frenk Vizner uklapa u profil koji traži Vašington i da njegov izbor pokazuje da Amerikanci žele da se posao završi na pravi način.

Kao ambasador od karijere, što je najviša profesionalna funkcija za američke diplomate, Vizner je bio na službi na Filipinima, u Indiji i Egiptu. Kritičari ga optužuju da je sve vreme radio za Centralnu obaveštajnu agenciju i za uticajnu energetsku kompaniju Enron, kojoj je do njenog bankrota pre četiri godine obezbeđivao unosne poslove u zemljama u kojima je bio ambasador.

Njegov otac, Frenk Vizner Stariji, kao zamenik direktora CIA, bio je umešan u obaranje demokratski izabranih vlada u Gvatemali i Iranu pedesetih godina prošlog veka.

Naredna nedelja o Balkanu i Kosovu

U krugovima EU i NATO se ocenjuje da je naredna nedelja od velike važnosti za sagledavanje mogućeg razvoja na zapadnom Balkanu. To se posebno odnosi na Kosovo, jer se u četvrtak u Briselu sastaju šefovi diplomatija NATO-a, a visoki predstavnik EU Havijer Solana u ponedeljak kreće u Beograd, Prištinu i Sarajevo, prenosi Beta. 

Predsednik Srbije Boris Tadić će u četvrtak u Briselu razgovarati sa Solanom i evropskim komesarom Olijem Renom, a srpski premijer Vojislav Koštunica u petak. U Briselu će u četvrtak boraviti i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković i crnogorski premijer Milo Đukanović. Moguće je da će u Briselu biti održan i sastanak šefova diplomatija Kontakt-grupe, a očekuje se i dolazak generalnog sekretara UN Kofija Anana.

U Briselu o bezbednosti

Neka vrsta pripreme je u tom smislu već obavljena u sedištu Atlantskog saveza, u Briselu, na sastanku zamenika političkih direktora MIP-ova zemalja Kontakt-grupe. Na skupu iza zatvorenih vrata su učestvovali i predstavnici NATO-a, EU, šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen, i drugi.

Kako je agenciji Beta rekao portparol NATO-a Džejms Apaturaj, rasprava je bila usredsređena na bezbednosnu situaciju na Kosovu. Na sastanku su izneti prvi utisci o Ahtisarijevim razgovorima u Prištini, Beogradu i drugim centrima u regionu. Naglašena je važnost sprovođenja standarda uz rešavanje pitanja statusa Kosova i značaj decentralizacije.

Glavna poruka u razmatraju bezbednosnih prilika jeste da je zamenik komandanta Kfora na sastanku istakao ubeđenje komande NATO-snaga na Kosovu da je Kfor sposoban da odgovori na svaku situaciju koja bi mogla iskrsnuti tokom predstojeće etape pregovora o statusu, rekao je Apaturaj.

On je to rekao, odgovarajući na pitanje da li su u raspravi razmotreni i najnoviji slučajevi nasilja i pretnji, ne samo kada su u pitanju srpski i drugi civili, već i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

Jedan zvaničnik u Evropskoj uniji, koji je učestvovao na sastanku Kontakt-grupe, Beti je rekao da ne vidi nikakvo zaoštravanje prilika na Kosovu i regionu, jer se tek očekuje da Ahtisari čuje mišljenje još nekih važnih međunarodnih činilaca.

Drugi funkcioneri u EU su rekli da postoji određena zabrinutost zbog pretnji i najnovijih slučajeva nasilja. Činjenica je, i to je stavljeno do znanja i na sastanku Kontakt-grupe, da ima i oružanih grupa koje prete nasiljem, ali je tačno i to da zasad ni Kfor ni NATO ne vide naznake neke vanredne situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: