U Mostaru statua Brusa Lija

U Mostaru je juče otkrivena statua legende kung fua Brusa Lija, prva u svetu.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2005.

10:30

Default images

Bronzana statua prirodne veličine, visoka 1,68 metara, smeštena je u centralnom parku grada, blizu nekadašnje linije fronta tokom rata od 1992. do 1995. godine. Statuu Brusa Lija, kinesko-američkog glumca, koji je preminuo pre 32 godine, otkrili su Veselin Gatalo i Nino Raspudić iz mostarskog Urbanog pokreta. Oni su bili i inicijatori akcije, prenosi Rojters.

Glumac je na statui predstavljen u tipičnom odbrambenom stavu. Licem je okrenut ka severu, tako da ga Bošnjaci u istočnom delu Mostara i Hrvati u zapadnom delu ne vide u stavu da je spreman da se bori sa njima. "To ne znači da će nas Brus Li ujediniti, zato što su ljudi različiti i ne mogu biti ujedinjeni i mi ćemo uvek biti Muslimani, Srbi ili Hrvati. Ali, jedna stvar koja nam je svima zajednička je Brus Li", rekao je Gatalo. Prema njegovim rečima, Brus Li je oličenje pravde, majstorstva i poštenja, što su vrline koje su veoma nedostajale gradu.

Brus Li je 1970-ih i 1980-ih bio heroj tinejdžera u Bosni i celoj bivšoj Jugoslaviji. Svečanost po kišnom danu pratile su desetine ljudi, kao i ambasadori Kine i Nemačke, dve zemlje koje su pomogle projekat.

Hong Kong, gde je Brus Li odrastao, otkriće glumčevu statuu u nedelju, na dan kada bi on napunio 65 godina. Li je rođen u San Francisku i postao je poznat nakon serije borilačkih filmova. Počeo je sa "Zmajevim gnezdom" 1973. godine. Umro je u 32. godini, od izliva krvi u mozak.

Gatalu i Raspudiću, koji su obojica Hrvati, trebalo je više od dve godine da realizuju ideju da u gradu bude postavljena statua Brusa Lija. Gradske vlasti su dozvolu za to konačno dale u septembru. Raspudić kaže da će statua pomoći Mostaru da nađe novo mesto udruživanja. "Ovo više nije crna rupa", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: