Protesti u Ljubljani

Više desetina hiljada radnika iz cele Slovenije, uprkos snegu i nevremenu, okupilo se na velikom mitingu u Ljubljani.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

15:33

Default images

Uprkos snegu i nevremenu, koje u Sloveniji vlada već drugi dan, više od 200 autobusa punih demonstranata, juče je stiglo u Ljubljanu. Mnogi nisu zbog snega mogli da dođu do zbirnih mesta, ali organizatori protesta ocenjuju da je u Ljubljani protiv najavljenih reformi vlade Janeza Janše, juče protestvovalo oko 40.000 radnika, penzionera, đaka, studenata i svih onih koji se oštro protive najavljenim promenama.

Demonstranti su se usprotivili najavljenoj jedinstvenoj poreskoj stopi, koja bi mogla da dovede do još većeg raslojavanja u društvu, jer će doći do poskupljenja prehrambenih proizvoda, lekova, udžbenika i stanarine.

Sa druge strane, najavljeno je smanjivanje poreza za bogate, od sadašnjih 40-50 odsto na 20 odsto. Ovim potezima bi se Slovenija, veruju demonstranti, vratila u mračno doba radničke bede i šačice bogatih kapitalista, visoko školstvo bi bilo elitizovano, a oporezovan čak i rad đaka i studenata.

Jučerašnji skup je najveći protest u istoriji samostalne Slovenije, a slovenački sindikati su dobili podršku i iz Austrije, Hrvatske i Italije.

Demonstranti su nosili i transparente "Uzmite novac crkvi, a ne radnicima", "Vlado ne igraj se" i zastave ne samo Slovenije već i država koje su im pružile podršku, kao i zastave bivše SFRJ i staru zastavu republike Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: