Sekunda više

U poslednjoj minuti 31. decembra imaćemo sekundu više da donesemo novogodišnju odluku, vratimo dugove ili da u zadnji čas stignemo na doček.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

10:52

Default images

"Godina 2005. imaće sekundu više, koja će se dodati poslednjoj minuti 31. decembra radi kompenzacije razlike između univerzalnog vremena i stvarnog trajanja solarnih dana". Ovo je izjavio profesor Rui Agostino iz astronomske opservatorije u Lisabonu.

"Rotacija Zemlje nije jednolična, odakle dolazi potreba za uvođenjem dodatne sekunde radi prilagođavanja službenog sata u odnosu na solarni sat", objasnio je Agostino dnevniku Publiko.
Odluku o dodavanju jedne sekunde 31. decembru doneo je Glavni ured Međunarodne službe za Zemljinu rotaciju, čije je sedište u Parizu.

Stručnjaci objašnjavaju da je univerzalno vreme potpuno pravilno jer ga mere svi satovi, dok realno trajanje solarnog dana, koje odgovara rotaciji Zemlje, nije jednako precizno. Zemaljska rotacija poremećena je delovanjem vetra ili Meseca i Sunca.

Kako bi se uskladila ta dva merenja vremena, ponekad treba dodati sekundu. Prethodno podešavanje izvršeno je 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: