VMA: Uspešne transplantacije jetre

U poslednja tri dana su na Vojno-medicinskoj akademiji, posle višegodišnje pauze, izvršene dve uspešne transplantacije jetre .

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

19:00

Default images

Jetra je najpre presađena 28-godišnjoj pacijentkinji, koju su lekari me­se­ci­ma ve­štač­ki odr­ža­va­li u ži­vo­tu, i koja bez nove jetre ne bi mo­gla još du­go da poživi. Noćas je novu jetru dobio i 22-godišnji mladić koji pati od bolesti metabolizma.

Oba pacijenta su dobro, a transplantaciju je uradio tim predvođen doktorom Božinom Radovićem, u kome su učestvovali i doktori Miodrag Jevtić i Nebojša Stanković, kao i celokupno osoblje VMA. "Mi smo u toku prošle noći krenuli u ozbiljan posao, završili ga rano jutros, nadam se na opšte zadovoljstvo i tima stručnjaka, a nadam se i na zadovoljstvo naše javnosti", kaže za B92 dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA.

Transplantaciju jetre u Srbiji trenutno čeka 50 pacijenata, od kojih je četvoro urgentno, ali to nije konačna lista. Za presađivanje bubrega čeka oko 800 ljudi. Poslednja transplantacija jetre urađena je kod nas pre pet godina, a na VMA kažu da sada pacijenti koji čekaju na operaciju imaju više nade. Osim toga, i cena transplantacije je mnogo pristupačnija nego u inostranstvu.

Dr Rajko Hrvačević, glavni koordinator za program transplatcije, kaže da je u našoj zemlji cena transplactije bubrega je između 10.000 i 20.000 evra, u zavisbosti od toga koliki je imunološki rizik i koju posttransplantacionu terapiju primenjujemo. "Kada je u pitanju transplantacija jetre, realna cena je između 60.000 i 70.000 evra. Cene u inostranstvu su višestruko više, zbog troškova za samo stručno osoblje", kaže Hrvačević.  

Svega 12.000 građana Srbije je zaveštalo svoje organe. Stručnjaci sa VMA kažu da je to mali broj u odnosu na potrebe, napominju da bi se mnogi životi mogli spasti, ukoliko bi donatora organa bilo više.

Sve informacije o zaveštavanju organa možete dobiti na broj 011/36 70 784.Pacijenti koji dočekaju transplantaciju nastavljaju normalno da žive, sposobni da rade ili da imaju porodicu najmanje 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: