UN podržale urednika Kikindskih

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava naložio je vlastima u Srbiji da ukinu presudu kojom je osuđen Željko Bodrožić.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

20:00

Default images

Time je Bodrožić postao prvi građanin iz naše zemlje zbog kojeg je od Srbije zatraženo da poništi presudu protiv njega i da ga obešteti. Glavni urednik lista "Kikindske"Željko Bodrožić samo je jedan u nizu novinara u Srbiji koji su osuđeni po tužbama nekadašnjih Miloševićevih saradnika.

On je 2002. osuđen da plati kaznu od 40 hiljada dinara zbog narušavanja ugleda Dmitra Šegrta, time što je pisao da je ovaj bivši socijalista potrošio milione dinara na kampanje SPS-a i JUL-a da bi posle 5. oktobra zaboravio na svoje nekadašnje saborce.

I pored odluke Komiteta Ujedinjenih nacija, ovaj proces ipak još neće dobiti epilog. Ministar pravde Zoran Stojković kaže da država neće ignorisati odluku komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, ali smatra da tom odlukom treba da se pozabavi sud, čak i ako je presuda Bodrožiću pravosnažna: "Jer ako je pravosnažna, ako bi se poštovao ovakav stav morala bi da se nađe procedura za neko ponavljanje postupka pa donošenja drugačije odluke. Van toga ne može komitet da zahteva od izvršne vlasti ili zakonodavne da natera 3. granu nezavisne vlasti da nešto uradi. Mislim da to ne bi bilo dobro."

Na drugoj strani, Željko Bodrožić kaže da je predstavka upućena toj međunarodnoj instituciji bila jedini način da se izbori za pravdu: "Ne znam kada ovi u ovoj državi ovi što su navodno postradali u Sablji dobijaju milionske iznose, ne znam šta ja da potražujem od države. Verujem da će država pravilno proceniti koliko je dužna da mi isplati."

Jukom, koji zastupa Bodrožića, saopštio je da će država u roku od 90 dana morati da izvesti Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava o tome šta je urađeno. Kako je navedeno, Komitet UN je takvu odluku doneo, jer je presudom Bodrožiću ugrožena sloboda izražavanja zagarantovana Paktom o građanskim i političkim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: