Nezavisnost sve prihvatljivija

Analitičari ne očekuju u slučaju nezavisnosti Kosova neke dramatične reakcije koje bi značile povratak u devedesete.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

18:21

Default images

Građanima Srbije Kosovo je danas sve manje prioritet, a mnogo im je bitnije od čega će živeti. Dok pre bombardovanja većina nije razmišljala ni o davanju većeg stepena autonomije Kosovu, danas autonomiju kao rešenje vidi 39 odsto građana. I spektar opredeljenja je šareniji, pa nezavisnost albanskog dela uz prethodnu podelu teritorije prihvata 15 odsto.

10 odsto razmišlja i o opciji da Kosovo bude republika u Srbiji i Crnoj Gori. Dok se nezavisnost kao opcija pre bombardovanja merila u promilima, danas se za nju, po Galupovim istraživanjima, zalaže 6 odsto građana. Analitičari se slažu da bi građani nezavisnost smatrali nepravdom, ali i da bi bili bi spremni da prihvate takvo rešenje ukoliko bi bilo kompenzacije.

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da će svi zvanično reći da ne žele da trguju sa Kosovom u zamenu za evropske integracije: "Ali, ukoliko bi proces oko položaja Kosova i manjina na Kosovu uz opciju srpskih entiteta i izglednije približavanje EU uz poboljšanej standarda građana, sve bi to lakše mogli da prebace u jedan noramlniji kolosek i da ohlade još uvek dosta vruće emocije koje se vezuju za Kosovo, koje nisu nestale, već su bile potisnute u kolektivnom pamćenju nakon bombardovanja."

Na pitanju Kosova mere se i rejtinzi stranaka, pa od otvaranja kosovskog pitanja radikali beleže rast sa 29 na 35 procenata. "To ne znači da će prosečan birač da digne ruku na sebe ukoliko pitanje kosova ne bude rešeno po njegovoj volji, ali i ne znači da neće da kazni one koje smatra odgovornim što je to tako rešeno i da nagradi podrškom one za koje smatra da su se ponašali u skladu sa njegovim viđenjem tog pitanja", kaže za B92 Srbobran Branković iz agencije Galup International.  

Reakcije u slučaju nezavisnosti zavisiće od toga kako će politička elita to predstaviti javnosti, odnosno da li će stvoriti utisak da Srbija nije potpuni gubitnik ili čak proglasiti pobedu po sistemu pobede nad NATO-om, ili bi to bilo protumačeno kao nasilje međunarodne zajednice nad Srbijom. Iako se u Srbiji na Kosovo uvek gledalo sa mnogo adrenalina, analitičari ne očekuju u slučaju nezavisnosti neke dramatične reakcije koje bi značile povratak u devedesete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: