Kiseli kupus kao lek

Kiseli kupus ima dosta metanamin-hidrorodanina, koji može biti efikasna supstanca protiv pričjeg gripa, smatraju leskovački istraživači.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2005.

20:57

Default images

Čini se da se panika oko ptičijeg gripa smirila. Iako ni najpoznatije svetske farmaceutske kompanije još nemaju pouzdan lek za ovu bolest, stručnjaci DCA laboratorije iz Leskovca, efikasnu prevenciju pronašli su u srpskoj kuhinji.

Kiseli kupus bi neki kandidovali za srpski brend - ekonomski rodoljubi reći će da je to jako ukusna, prirodna i zdrava hrana u toku zime. Ali, novina je da se kiseo kupus može koristiti kao lek protiv ptičijeg gripa. Kako tvrde istraživači DCA, supstance iz kiselog kupusa slabe virus, i omogućavaju imunom sistemu bržu reakciju. Oni to zovu efekat imunske oluje.

"Ključna stvar je da kiseli kupus ima dosta metanamin-hidrorodanina u odnosu na druge namirnice", kaže Ivica Stojanović, vođa istraživačkog tima.

Nutricionisti već decenijama zagovaraju zdravu hranu koja leči. A Leskovčani poznati po paprikama, sada promovišu kupus. Stojanović kaže da je u Južnoj Koreji 11 od 13 pilića preživelo uz redovnu ishranu kiselim kupusom. Specijalisti za zarazne bolesti, međutim, nisu upoznati sa novim dostignućima, skeptični su po tom pitanju i uzdržavaju se od komentara. Samo napominju da se svaki novi lek mora detaljno i zvanično ispitati.

Dr Eleonora Gvozdenović, specijalista za zarazne bolesti kaže da neka nova supstanca može da se registruje kao pomoćno, ili osnovno lekovito sredstvo, ali da o toj supstanci iz kiselog kupusa ne može ništa da kažem.

Tradicija je da se u novembru ostavlja kiseli kupus. Na pijacama je gužva, ali o vrednosti kupusa kao leka mogu da prosuđuju samo imunolozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: