Znanje stranih jezika u EU

Evropska komisija je preporučila vladama EU da u svojim zemljama unaprede učenje stranih jezika.

Izvor: Beta

Utorak, 22.11.2005.

19:53

Default images

"Snažno preporučujem svim zemljama članicama da preuzmu svoju odgovornost u promociji učenja jezika", izjavio je komesar za obrazovanje EU Jan Figel. On je rekao da neposobnost Evropljana da, pored maternjeg, nauče još barem dva jezika, šteti perspektivama ekonomskog rasta EU, u kojoj se govori 20 različitih jezika. Problem je i što se ne ispunjava plan da evropska deca još od malih nogu nauče barem dva strana jezika.

Figel je kazao da je mnogo toga u igri, pošto će stanovnici EU, što više jezika budu govorili, imati više izgleda da rade ili da se obrazuju u drugim zemljama, što će olakšati i otvaranje novih radnih mesta.

Prema studiji koja je prošlog meseca objavljena, polovina stanovnika Evropske unije govori jedan strani jezik. Studija je pokazala da maleni Luksemburg prednjači, sa 99 odsto stanovnika koji kažu da mogu da komuniciraju na nekom stranom jeziku.

Na začelju su Mađarska sa 29 odsto, i Velika Britanija sa svega 30 odsto stanovnika koji govore neki strani jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: