Pregovori o Kosovu i jug Srbije

Goran Radosavljević, bivši komandant Žandarmerije, kaže da je moguće pogoršavanje stanja na jugu Srbije usled pregovora o Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2005.

19:51

Default images

Svaku dosadašnju najavu o početku pregovora o statusu Kosova pratili su incidenti, tako da se i sada može očekivati da pregovori budu signal za početak novog talasa nasilja i Kosovu i na jugu Srbije, upozoravaju predstavnici Centra za proučavanje terorizma. Prvi na meti biće vojska i policija koje se nalaze u Kopnenoj zoni bezbednosti.

U opštinama na jugu Srbije u kojima većinom žive Albanci, može se ponoviti scenario sa Kosova iz 1998. godine, kaže bivši komandant žandarmerije Goran Radosavljević. "Ponovo dolaze zima, kiše, loši putevi, mogućnost podmetanja eksploziva, to je bilo najopasnije proteklih godina na jugu Srbije, tako da će državni organi morati da odgovore ovim izazovima.

Radosavljević kaže da bi sledeći korak mogao da bude da Albanci sa juga Srbije napuste multietničku policiju. Loš znak je i smenjivanje  gradonačelnika Preševa Rize Haljimija, jer na njegovo mesto dolazi radikalniji čovek.

Eskalacija nasilja zavisiće od albanske strane i toka pregovora o budućem statusu Kosova. "Jasno je da neće sada uraditi ništa što bi ugrozilo pregovore i njihov pregovarački tim. Ali, ako im se ne svidi konačno rešenje, imaćemo opštu oružanu pobunu", kaže izvršni direktor Centra Zoran Dragišić.  

Dragišić kaže da bi Kosovo moglo još dugo biti izvor nestabilnosti, čak i u slučaju da dobije potpunu nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: