Prištinski tim predao svoj dokument

Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari sastao se sa članovima albanskog Pregovaračkog tima.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.11.2005.

09:46

Default images

Prištinski pregovarački tim uručio je Martiju Ahtisariju dokument u kome su sadržani pogledi zvaničnika kosovskih institucija i stranaka Albanaca o budućnosti Kosova. SPO i G17 najavili su da će se sastav pregovaračkog tima Beograda znati najkasnije za 10 dana, a predsednik Tadić kaže da sa timom ne treba žuriti.

Kako za B92 javlja novinarka KiM radija Marijana  Simić Ibrahim Rugova je izjavio da je Ahtisariju predat dokument koji je projekat o nezavisnom Kosovu i koji sadrži smernice o integraciji Kosova u EU i NATO, kao i garancije za bezbednost manjina i nastavak procesa decentralizacije. Rugova očekuje da će Ahtisari i međunarodna zajednica imati razumevanja za zahteve Albanaca. Istovremeno on je obećao da kosovska strana neće ometati međunarodni put za rešenje statusa.

Naglašavajući da je pregovarački proces već počeo Rugova je posle susreta izjavio da taj proces vidi kao jedan međunarodni sastanak o Kosovu kome će prisustvovati Kontakt grupa, međunarodni zvaničnici i susedi, pa kako je rekao samim tim i Srbija. Ahtisari nije želeo da komentariše prvi susret sa kosovskim pregovaračkim timom.

Sastanku sa Ahtisarijem prisustvovali su i ostali članovi pregovaračke grupe - predsednik Skupštine Nedžat Daci, premijer Bajram Kosumi, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači i predsednik stranke Ora Veton Suroi.

Marti Ahtisari, u pratnji pomoćnika Alebarta Rohana sutra pre podne će se u Prištini sastati sa predstavnicima kosovskih Srba, a popodne dolazi u Beograd. Posle Prištine i Beograda, Ahtisari će o Kosovu razgovarati sa zvaničnicima u Tirani, Podgoroci i Skoplju.

Tadić: Državni organi da se izjasne o predlogu

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da očekuje da se najviši državni organi u narednim danima izjasne o njegovoj platformi za rešavanje statusa Kosova. On je kazao da za razliku od juče usvojene rezolucije Skupštine Srbije, njegov predlog za stvaranje dva entiteta na Kosovu trenutno jedini konkretan plan u Srbiji: "Ovog trenutka nemamo nijednu platformu za pregovore. Imamo okvir dobrih želja, koje ja poštujem, ali na Kosovu moramo voditi realnu i ostvarivu politiku".

Predsednik Srbije je kazao da se njegova ključna primedba na skupštinsku rezoluciju odnosi na to da se rešenje za Kosovo traži u pravnom ovkiru koji je još Milošević postavio. 

Tadić smtra da ne treba žuriti sa formiranjem pregovaračkog tima Srbije, jer će direktni pregovori početi tek u januaru, a do tada treba utvrditi državni plan za Kosovo.

Međutim, savetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić je rekao da vlada nije upoznata sa planom Borisa Tadića: "Vlada Srbije ne može da se opredeli u pogledu takvog plana, jer ga nije ni dobila, i vlada čeka najskorije razjašnjenje takvog stava".

Ahtisari posetio Visoke Dečane

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari posetio je manastir Visoki Dečani i razgovarao sa episkopom Teodosijem i protosinđelom Savom.

"Ove pravoslavne hrišćanske svetinje vekovima su, i u najteža vremena, verni čuvari i svedoci duhovnog i kulturnog identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kao takvi moraju biti sačuvani za budućnost", rekao je Teodosije.

Protosinđel Sava prezentovao je Ahtisariju potresne činjenice o uništenju 150 pravoslavnih crkava i manastira u Pokrajini, i kazao da se akti nasilja nad pravoslavnim svetinjama i dalje nastavljaju.

Lene: Ključno rešenje problema manjina

Izaslanik Evropske unije u pregovorima o budućnosti Kosova Štefan Lene kaže da EU teži uspostavljanju demokratskog i multietničkog Kosova, pri čemu se odbijaju povratak na situaciju pre 1999. i podela Pokrajine, odnosno njeno priključenje susednoj državi. "Rešenje situacije srpske i drugih manjina, koje su od 1999. izložene brojnim napadima, biće ključno pitanje u pregovorima. Mi želimo Kosovo u kom će svi, nezavisno od etničkog i verskog porekla, živeti svoj život bez straha i u slobodi, u kom će svi građani biti ravnopravno tretirani i sve kulture poštovane", rekao je Lene za bečki Standard.

Raseljeni Srbi sve ravnodušniji

Posle izglasavanja Rezolucije o pregovorima o statusu Kosova, raseljeni sa Kosmeta smatraju da se za njih u suštini ništa neće promeniti. Većina ne veruje više ni obećanjima, ni sadašnjim vlastima - niti u Beogradu, niti u Prištini. Iako su ih do pre par godina isključivo interesovale vesti o budućnosti Kosova, mnogi raseljeni navode da više ne prate vesti i da ne znaju šta se dešava, jer je s godinama vera u povratak nestala.

Rezolucija o pregovorima o statusu Kosova, još jedna je u nizu praznih priča, ocenjuju sagovornici B92. Svesni da na Kosovu više nema života, neki bi, bar, kako kažu, da tamo umru.

I dok se politička priča o statusu Kosova tek zahuktava, čini se da je ravnodušnost osećanje koje preovlađuje kod onih, koje bi ta problematika najviše trebalo da zanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: