Neredi u gradovima u Francuskoj

Francuska vlada je noćas imala intenzivne konsultacije oko rešenja za devetodnevne nerede u predgrađima Pariza i unutrašnjosti.

Izvor: B92, Beta

Subota, 05.11.2005.

10:13

Default images

Francuska policija uhapsila je preko 250 ljudi devetog dana nereda. Noćas su ciljevi napadača, koji imaju od 13 do 24 godine, bile škole. Snage bezbednosti su rano jutros registrovale 754 zapaljena vozila, od kojih 563 na periferiji Pariza i 191 u unutrašnjosti. To je najteži bilans od početka nereda 27. oktobra.

Ipak, nije registrovan nijedan sukob sa policijom tokom noći, što potvrđuje novu strategiju demonstranata da izbegavaju direktne konflikte sa policijom.

Od početka nereda, 27. oktobra, zapaljeno je više od 1.500 vozila samo u predgrađu Pariza. Kao i prethodne noći, mete napada su bile javne institucije - škole, opštine, policijski komesarijati i vatograsna vozila. Linija voza između Pariza i međunarodnog aerodroma Šarl de Gol na severu, juče je ozbiljno poremećena, pošto su neki vozači odbili da rade, strahujući za ličnu bezbednost.

Nasilje je buknulo u predgrađima Pariza, gde se mladi Francuzi poreklom iz zemalja Magreba i Afrike, većinom muslimani, osećaju isključeni iz francuskog društva.

Suočen sa najozbiljnijom krizom od početka svog mandata, premijer Dominik de Vilpen želi da uspostavi do kraja meseca akcioni plan za poboljšanje životnih uslova u  predgrađima. Francuska ima ukupno 750 »osetljivih« urbanih zona. De Vilpen je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Nikolom Sarkozijem i primio je grupu od 16 mladih iz osetljivih područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: