NATO samo kao nezaobilazan faktor

Kako saznaje B92, održan je neformalni sastanak EU i NATO oko koordinisanja aktivnosti vezanih za pregovore o statusu Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2005.

08:47

Default images

Izvor B92 navodi da je sastanak organizovan da bi se definisala uloga NATO-a u pregovorima o statusu Kosova. Prema ovom izvoru, NATO neće insistirati na direktnom učešću u pregovorima, preko posebnog predstavnika ili pomoćnika Martija Ahtisarija, ali će zasigurno insistirati da bude jedan od nezaobilaznih faktora zbog velikog broja svojih vojnika na Kosovu.

Berns: NATO neće tolerisati nasilje

Američki državni podsekretar Nikolas Berns upozorio je da će NATO upotrebiti silu kako bi sprečio svaki pokušaj nasilnog uticanja na pregovore o statusu Kosova, javlja agencija Beta. 

Berns je to izjavio pred Komitetom za spoljne odnose Senata, a senatori su tom prilikom naglasili potrebu da se postigne komrpomis u pregovorima o statusu. Berns je rekao i da nije jasno da li će srpsku delegaciju u pregovorima činiti isključivo zvaničnici iz Beograda, ili će biti mešovita delegacija beogradskih i kosovskih Srba. Berns je upozorio da bi Beograd napravio "veliku grešku u proračunu" ako bi pozvao kosovske Srbe da bojkotuju proces.

On je, medjutim, dodao da Albanci moraju da uvere srpsku manjinu na Kosovu "da imaju budućnost" na teritoriji.

Senator Džozef Bajden rekao je da će Srbi i Albanci pregovarati pod težinom 800 godina sukoba. Kosovski Albanci moraju da pokažu "pozamašnu flekibilnost za koju nisam siguran da postoji", rekao je Bajden i dodao da u isto vreme, Srbi moraju da izbegavaju "hvatanje za teritorijalne predmete prošlosti".

Ravnopravnost pregovarača o Kosovu

Sergej Baznjikin je rekao za B92 da Rusija podržava ideju da svaka strana ima pravo da izađe sa stavom o statusu Kosova.

Direktor kancelarije u Prištini ruske ambasade u SCG Sergej Baznjikin kaže da će Rusija u pregovorima o Kosovu prvenstveno voditi računa o tome da se pregovori vode na korektan način: "Što se tiče našeg odnosa prema stavu Beograda o statusu Kosova, podržavamo da svaka strana ima pravo da izađe sa bilo kojim stavom oko statusa i da svaka strana mora da se tretira ravnopravno u pregovorima."

Iz međunarodne zajednice stižu ocene da ti pregovori prvenstveno treba da se bave konkretnim životom i Srba i Albanaca. S druge strane, i Srbi i Albanci na Kosovu bave se sopstvenim političkim problemima, pregovaračkim timovima i strategijama.

Međunarodna zajednica svakim svojim potezom pokazuje da je daleko ispred i srpske i albanske strane što se tiče pregovora o statusu Kosova. Jedan od tih detalja je svakako i to što je Rusija odlučila da otvori svoju kancelariju u Prištini, kako bi imala bolji pregled situacije na Kosovu.

UNMIK pak smatra da su ciljevi i Albanaca i Srba na Kosovu isti – normalan život koji nemaju, ali i to da međunarodna zajednica u pregovorima ima ulogu psihologa. Protparol UNMIK-a Đorđi Kakuk: "Mi smo samo vreća za udaranje. Ako se neki problemi dese na srpskoj strani, koje odgovoran – međunarodna zajednica, tako je isto i sa Albancima. Ako pogledate različite pokrete, na primer pokret za samoopredeljenje, oni krive UNMIK i međuanrodnu zajednicu za sve." 

Za razliku od međunarodne zajednice koja se statusom Kosova bavi na globalnom nivou, tamošnji Srbi i Albanci suočeni su sa konkretnim problemima na terenu. Tako na primer albanski pregovarački tim ima problem da se usaglasi oko deklaracije za nezavisnost Kosova, na čijem usvajanju u parlementu insistiraju Nedžad Daci i Hašim Tači.

Nedžmedin Spahiju iz Alijanse za budućnost Kosova smatra da problem leži u tome što u pregovaračkom timu Albanaca nema jake ličnosti poput Ramuša Haradinaja: "Što se tiče aktuelne delegacije koja će predvoditi razgovore od strane Kosovara, osim Vetona Suroia ne vidim neku snažnu ličnost koja bi mogla da napravi takav dil. A ipak stvar je u tome da Veton Suroi predstavlja samo 7 posto kosovskog elektorata, što ipak predstavlja problem."

Što se tiče Srba oni su se jednim delom okrenuli bavljenju unutrašnjom političkom scenom na Kosovu. Tako je socijademokratska partija odlučila da bude prva stranka koja će registrovati svoj pokrajinski odbor na Kosovu. Na izbornoj konvenciji pokrajinskog odbora u Kosovskoj Mitrovici predsednik SDP-a Nebojša Čović mahom je govorio o pregovorima o statusu Kosova: "Stoga rešenje mora da bude zadovoljavajuće i prihvatljivo za sve strane. Ono ne sme biti nametnuto i do njega sporazumno moraju doći sve zainterersovane strane za šta je potrebno vreme. Svaki pokušaj da se stvari prelome, da se rešenje postigne preko noći ili da se nametne, biće kontraproduktivan  i iamće za psoledicu dugoročnu nestabilnsot u regionu."

Inače, iz Evropske Unije, tačnije od izaslanika za Kosovo Štefana Lenea, danas je stiglo mišljenje da bi u pregovorima o budućem statusu Kosova bilo pogrešno govoriti samo o pitanju države. Lene, naime, smatra da je za Brisel odlučujuće da se u žižu razgovora postavi stanje i život stanovnika Kosova.

"Saopštenje EK dobro za srpsku stranu"

Povodom saopštenja Evropske komisije, da pri rešavanju kosovske krize ne smeju biti dovedeni u pitanje regionalna bezbednost i teritorijalni integritet susednih zemalja, savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Fatić izjavio je, gostujući u emisiji Poligraf, da taj stav značajno poboljšava startnu poziciju pregovaračkog tima Srbije.

"To saopštenje je odlično za srpsku stranu zato što je umereno intonirano i možda zato što se ne govori otvoreno o teritorijalnom suverenitetu Srbije. Teritorijalni suverenitet Srbije na Kosovu ne postoji, Srbija tamo nema nikakvu kontrolu. Govoriti sada o uspostavljanju nekog teritorijalnog integriteta bilo bi samo guranje prsta u oko i Albancima i međunarodnoj zajednici", kaže Fatić.  

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica ponovo su se sastali kako bi nastavili prošlonedeljni pokušaj formiranja srpskog tima za pregovore o statusu Kosova, saznaje B92. Još nije saopšteno ko će biti u pregovaračkom timu Beograda, iako je predsednica Kordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić ranije najavila da će do kraja prethodnog vikenda premijer ili predsednik Srbije to učiniti.

Đukanović: Crna Gora neće učestvovati

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kaže da Crna Gora ne želi da učestvuje u pregovorima o budućem statusu Kosova. "To pitanje mora biti rešeno između Beograda i Prištine uz pomoć UN. Crna Gora neće imati predstavnika u pregovaračkoj delegaciji SCG. Crna Gora nije doprinela uzrocima koji su vodili situaciji na Kosovu, zbog toga Podgorica treba da se drži po strani i kod posledica koje su nastale", objasnio je Đukanović, prenosi Beta.

"Kosovo nije šala"

Predsedavajući OEBS-a Dimitrij Rupel kaže da Kosovo nije šala i da Srbiji nije moguće nametnuti rešenje. Ministar spoljnih poslova Slovenije je dodao, posle jučerašnje rasprave ministara spoljnih poslova Evrospke unije o pregovorima o statusu Kosova, da je potrebno jednoglasno i jedinstveno delovanje, javlja slovenačka novinska agencija STA.

Rupel kaže da ne dolaze u obzir nikakva drugačija delovanja jer ih niko ni ne čuje, niti uzima u obzir. On nije želeo da potvrdi da su njegove navedene reči neposredna kritika stava i nastupa predsednika Slovenije Janeza Drnovšeka i njegove nedavne inicijative za Kosovo, već je rekao da se radi o opštem stavu. Rupel je dodao da će se do odgovarajućeg rešenja teško doći bez saradnje i pristanka Srbije. "Nije verovatno da je moguće naći dugoročno rešenje bez saradnje Srbije, iako neki misle da je moguće Srbiji nametnuti rešenje. Deo formule za rešenje je u Beogradu", rekao je Rupel. Posle te izjave Rupela, specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija Marti Atisari je rekao da ne veruje da je moguće nametnuti rešenje, ali da teško može da se opredeli jer još nije posetio region, javlja STA.

Rupel je dodao i da je, kada je reč o slovenačkoj efikasnosti po pitanju Kosova, potrebno jedinstvo jer je Slovenija članica EU, UN i OEBS-a, koji postižu maksimalnu saglasnost po pitanju Kosova. "EU je obavezana na zajedničku akciju i toga se treba držati, Slovenija ne može da rizikuje izlete u jednom ili drugom pravcu. Iako bi svako o Kosovu mogao da ima svoju ideju, ozbiljan rad je samo onaj koji je ograničen našim članstvima i ambicijama cele međunarodne zajednice. Kosovo nije šala", izjavio je Rupel, za B92 javlja Jelica Greganović.

Zeri: Berns zabrinut

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns preneo je predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi uznemirenje Kontakt-grupe zbog toga što politički predstavnici kosovskih Albanaca i zvaničnici privremenih institucija u Prištini još nisu uspeli da prevaziđu političke i lične razlike, piše Zeri. Prema izvorima lista, Berns je Rugovu informisao o sastanku Kontakt-grupe, upoznajući ga s 10 principa za rešavanje statusa Kosova i istakao značaj Prištine i Beograda i njihovog konstruktivnog učešća u razgovorima, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: