Zaoštravanje odnosa Brisel-CG?

Branko Lukovac nazvao neprimerenim izjave pojedinih zvaničnika EU, jer ne doprinose stvaranju demokratskog ambijenta za glasanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2005.

08:08

Default images

Koordinator Pokreta za nezavisnost Crne Gore Branko Lukovac optužio je savetnika predstavnika Evropske unije Štefana Lenea i pojedine evropske zvaničnike da svojim izjavama ne doprinose stvaranju demokratskih uslova za održavanje referenduma u Crnoj Gori.

Leneovo upozorenje da referendum može imati negativne posledice na proces evropskih integracija Crne Gore, ako bude sproveden u nedemokratskoj atmosferi, Lukovac je nazvao neprimerenim i rekao da Lene nema nikakvog osnova, niti razloga, da u prvi plan ističe nagađanja o nestabilnostima u regionu koje bi mogao da prouzrokuje nedemokratski referendum. "Sličnim izjavama zvaničnici EU samo uvećavaju sumnje u svoje dobre namere i objektivnost. Najodgovorniji predstavnici crnogorskih demokratskih političkih snaga u svim prilikama saopštavaju rešenost da referendum bude održan u demokratskim, fer i transparentnim uslovima", kaže Lukovac.

Crnogorski zvaničnici su tokom razgovora s delegacijom Odbora Parlamentarne skupštine NATO za odbranu i bezbednost ponovili da će najkasnije do kraja aprila 2006. u Crnoj Gori biti održan referendum o državnom statusu i da će u svim fazama biti pod nadzorom relevantnih posmatrača.

Istovremeno, šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO Vahid Erdem je saopštio da će Crna Gora, ako bude nezavisna, vrlo brzo postati članica Partnerstva za mir, pridružiti se NATO-u i EU. On smatra da je potrebno uspostaviti i odgovarajući nivo transparentnosti i odgovornosti i dovršiti reorganizaciju bezbednosnih struktura koje Parlament treba da kontroliše. Da bi se postigle te promene, Erdem je rekao da je potrebno ukloniti veliku neizvesnost oko toga da li će Crna Gora i Srbija biti nezavisne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: