Vojni rok šest meseci

Skupština državne zajednice usvojila je izmene Zakona o vojsci, kojima se vojni rok smanjuje sa devet na šest meseci, a civilni na devet.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2005.

13:24

Default images

Vojni rok za regrute koji služe u kasarnama sa oružjem smanjen je sa devet na šest meseci. Civilno služenje vojnog roka, koje je sada devet meseci, do sada je trajalo 13 meseci. Izmene zakona primenjivaće se i na buduće, ali i na sadašnje regrute. To znači da, nakon što odluka bude objavljena u Službeno glasniku, svi regruti koji su odslužili devet meseci, mogu da se vrate kućama.

Izmene zakona usvojene su na predlog Ministarstva odbrane, kao mera kojom bi trebalo da bude poboljšan odziv regruta na služenje vojnog roka. Skraćenje roka za mladiće na civilnom služenju usvojeno je kao amandman Demokratske stranke. Poslanici te stranke kažu da prigovor savesti  ne treba  tretirati kao kaznu, već kao pravo.

Za skupštinskom govornicom jedino su poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali izmene Zakona o vojsci, ocenjujući da "oligarsi novog svetskog poretka strahuju od naoružanog naroda" i da zato žele da "pripitome Srbe kako ne bi imali nikakvog izgleda na pobunu".

Odluka da se skrati vojni rok motivisana je i lošim materijalnim stanjem u kome se nalazi trenutno vojska Srbije i Crne Gore. Iako su prisustvovali sednici, predstavnici ministrava odbrane nisu pokazali interesovanja za raspravu niti su obrazložili predlog zakona kako je uobičajeno.

Generalštab iznenađen

Kako B92 saznaje, u Generalštabu su iznenađeni odlukom da izmene važe retroaktivno, jer to znači da će za osam dana između 4.500 i 5.000 vojnika napustiti kasarne. Očekivalo se da će skraćenje vojnog roka odnositi na buduće klase, a ne da će za nedelju dana ostati bez trećine vojnika.

Od onih koji ostaju, polovina nije prošla ni obuku, tako da kada u novembru kući ode junska klasa, u zemlji će ostati samo 8.000 obučenih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: