U čast (knjige) Radovana Karadžića

U Narodnom muzeju u Požarevcu sinoć je održana promocija knjige pesama Radovana Karadžića.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2005.

08:39

Default images

Zbirku pesama haškog begunca "Pod levu sisu veka" predstavili su priređivač tog izdanja Slavoljub Obradović i Predrag Jašović, ali na promociji nije pročitana nijedna pesma. Obradović je presedan opravdao zuboboljom, ali posetioci ipak nisu ostali uskraćeni za stihove jer je jednu strofu "Pesme Radovanu" Borislava Blagojevića, pesnika iz Ćuprije, pročitao Požarevljanin Blagoje Savović.

"Čuvaj se Radovane, prehlade, gripa, hladnoće/skoro će ljuta zima jer kažu da si opasan virus/i da kad se razboliš, svuda te u nama ima/znam gde živiš, Radovane, i znam gde ti je kuća rodna/i kada kolač sečeš i pališ slavsku sveću/jer vera je naša pupčana veza, ali o tome da pričam/nikad i nikom neću. I znaš li, Radovane, da te još uvek traže/i da si i dalje ucenjena glava, al' ne znaju/da si postao večnost, i kamen i voda i svetlost i zemlja ova/iz koje izniče trava", kaže pesnik.

Govoreći o Karadžićevoj poetici, Obradović je rekao da je ona izraz vitalne odbrane protiv svakog zla i uzmicanja, ne samo od ambisa vlastitih duhovnih stanja, već i od svih oblika demonskih sila.

Prisutne novinare je zanimalo kada su pesme pisane, a odgovor je bio da su neke mlađe od 10 godina. Obradović je odbio da kaže kako je do pesama dođao i da li je u kontaktu s Karadžićem. U belešci o piscu se navodi Karadžić živi i stvara aktivno.

Direktor Muzeja Dragan Jacanović rekao je da Karadžićev poetski izraz ne poziva na nasilje i da ne govori jezikom mržnje, ali nije želeo da se osvrne na Karadžićevu pesmu "Zbogom atentatori", niti da objasni na koje atentatore pesnik misli. "Mi nemamo pravo da sudimo o književnom delu, nemamo pravo da ga sahranimo. Ne mogu da shvatim da nekome u svetu može da smeta pesma koja nije uperena ni protiv koga, koja ne govori jezikom mržnje, protiv pesnika Radovana Karadžića. Još nijedna država na svetu nije povela krivični postupak i ubeđen sam da neće, pa to što oni sude državniku, neka sude, to je njihovo pravo", kaže on.

Jedini član stručnog kolegijuma Muzeja koji se javno usprotivio promociji je istoričar umetnosti Violeta Tomić, iako su se još neke njene kolege usmeno ogradile od promocije. "Protivim se pre svega zbog toga što je Narodni muzej ustanova koja se bavi zaštitom kulturnih dobara. S književnošću, posebno s promocijom takve knjige, nemamo veze, niti je to bilo na Stručnom veću Narodnog muzeja. Kada je cela Srbija zamorče jednog Karadžića, to što se radi je posledica socijalističke vlasti u Požarevcu i podrške koju socijalisti daju Vladi Srbije. Mislim da je to štetno, ne samo za Muzej i grad, nego i za celu Srbiju", kaže ona.

Brojna novinarska pitanja ostala su bez odgovora, a na pitanje novinara da li se radi o književnoj ili političkoj promociji, nekolicina od dvadesetak prisutnih počela je da uzvikuje da su novinari zlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: